Marita Kramer
NOS SportAangepast

Skispringster Kramer zes dagen voor olympisch debuut positief getest op corona

Skispringster Sara Marita Kramer heeft positief getest op het coronavirus. De in Nederland geboren Oostenrijkse won zaterdag nog een wereldbekerwedstrijd in Willingen en was nog niet afgereisd naar Peking.

Kramer, de nummer een in het wereldbekerklassement, zou maandag met de Oostenrijkse ploeg naar China vliegen voor haar eerste Olympische Winterspelen, maar de reis is nu verlaat. Het 20-jarige skispringtalent geldt als een van de favorieten voor olympisch goud.

Het skispringen voor de vrouwen staat al op de eerste dag van de Spelen op het programma, zaterdag 5 februari. Twee dagen later is er nog de landenwedstrijden met gemengde teams, waar Kramer ook op de startlijst staat.

Er is nog een minieme kans dat Kramer naar de Spelen gaat. Als ze vier keer achter elkaar negatief test (met telkens 24 uur tussen de testen) mag ze naar Peking afreizen.

Eind november gingen we langs bij Kramer in Oostenrijk:

Skispringtalent Kramer trots op Nederlandse roots: 'Vlag op helm en schoenen'

Ook bij het shorttrack testten twee medaillekandidaten zondag positief op het coronavirus. Natalja Maliszewska bleek bij aankomst in Peking besmet met corona, Liu Shaoang testte in zijn thuisland Hongarije positief en moet nu afwachten wanneer hij alsnog op een vlucht naar China kan stappen.

Liu en Maliszewska zijn beiden medaillekandidaat bij de Winterspelen. Liu werd in 2021 wereldkampioen op de 500 meter. De 23-jarige Hongaar won toen ook het eindklassement. Vier jaar geleden won hij met de aflossingsploeg het eerste Hongaarse goud ooit op de Winterspelen.

Liu Shaoang wint de 1.000 meter bij de wereldbeker in Dordrecht dit jaar

Maliszewska behoort tot de favorieten op de 500 meter. Ze eindigde in het wereldbekerklassement van dit seizoen op de derde plaats, voor Suzanne Schulting. In 2019 werd ze Europees kampioen.

Race tegen de klok

De positieve coronatest zijn nog geen definitieve streep door de deelname van Maliszewska en Shaoang aan de Winterspelen, maar het wordt wel een race tegen de klok. Zaterdag 5 februari staan de eerste shorttracknummers op het programma in Peking.

De Winterspelen worden gehouden onder strikte coronavirusregels. Iedereen die positief test, moet naar een speciaal quarantainehotel. Na twee negatieve PCR-tests met daartussen een pauze van ten minste 24 uur, mogen de betreffende mensen weer uit isolatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl