Sporters via Schiphol onderweg naar de Olympische Winterspelen

Een eerste groep van Nederlandse sporters is woensdagmiddag vertrokken naar de Olympische Winterspelen in Peking. Niet alle 42 Nederlandse olympiërs zijn naar China afgereisd. De laatsten gaan volgende week woensdag.

De atleten, die vandaag in groepjes op Schiphol aankwamen, werden op de luchthaven vanwege het coronavirus zo veel als mogelijk weggehouden van andere mensen. Nadat ze waren ingecheckt, begeleidden medewerkers van de vliegmaatschappij de sporters naar een speciale lounge.

Ongeveer negentig sporters, begeleiders en andere stafleden van TeamNL stapten rond 16.50 uur in het vliegtuig, nadat eerst de overige passagiers aan boord waren gegaan. De sporters namen plaats op de voorste rijen van het toestel en gaan na aankomst in China als eersten weer van boord.

Schaatsster Antoinette de Jong op Schiphol ANP

De voorzorgsmaatregelen zijn genomen na de ervaringen op weg naar de Zomerspelen van Tokio, toen bij het vertrek minder streng rekening werd gehouden met zo min mogelijk contactmomenten. Het gevolg was dat enkele Nederlandse atleten in Japan besmet bleken te zijn met het coronavirus, in isolatie moesten en hun olympische aspiraties op hun buik konden schrijven.

Andere sporters wél vrij

Sporters uit andere landen die dezelfde vlucht hebben, liepen wel gewoon rond op de luchthaven. Zij konden de laatste uren voor vertrek dus wel in contact komen met andere mensen. Onder meer de Belgische en Hongaarse olympische ploeg en Johan de Wit, coach van de Japanse schaatsers, hebben plaatsgenomen in hetzelfde vliegtuig.

Ireen Wüst op Schiphol Orange Pictures

Dat zit overigens bij lange na niet vol. De vlucht was niet te boeken voor 'normale' reizigers: iedereen aan boord gaat naar Peking voor de Olympische Spelen.

'Coronaprobleem Peking heel klein'

Dat kans dat de atleten tijdens de Spelen, die op vrijdag 4 februari beginnen en dik twee weken gaan duren, besmet raken, is niet erg groot. "Het coronaprobleem in Peking is héél klein", vertelt Andy Hoepelman, emeritus hoogleraar infectieziekten. "Gemiddeld ongeveer negen gevallen per dag. De afgelopen twee weken waren het er 77, terwijl wij in Nederland op zo'n 77.000 gevallen per dag zitten."

Hoepelman: 'Kans op besmetting van buiten olympisch dorp vrijwel nul" Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De oud-waterpoloër, die in 1976 met Oranje olympisch brons veroverde in Montreal, was vorig jaar namens de medische commissie van de internationale zwembond FINA aanwezig op de Zomerspelen in Tokio. De editie in Peking speelt zich af in een bubbel, weet hij. "Een volledige bubbel. Qua transport, qua sport, er zijn geen bezoekers."

"En iedereen die daarbinnen zit, is getest en wordt dagelijks getest. Dus de kans dat men van buiten het olympische dorp besmet wordt, is vrijwel nul."

STER reclame