Sara Marita Kramer na haar winst bij de wereldbekerwedstrijd in Willingen van afgelopen weekeinde
NOS SportAangepast

Skispringster Kramer, favoriet voor goud, mist Spelen door coronabesmetting

Skispringster Sara Marita Kramer, favoriet voor olympisch goud, kan door een positieve coronatest definitief niet meedoen aan de Olympische Spelen in Peking.

De in Nederland geboren Oostenrijkse testte zaterdag na een wereldbekerwedstrijd in Willingen al positief, maar hield hoop dat ze alsnog naar Peking zou kunnen afreizen. Het Oostenrijks Olympisch Comité meldt echter dat een pcr-test in Salzburg op dinsdag opnieuw een positief resultaat opleverde.

"Ik kan het niet geloven, want ik heb elke mogelijke voorzorgsmaatregel genomen om te voorkomen dat ik in deze situatie zou terechtkomen", schrijft Kramer in een verklaring op Instagram. "Ik heb er geen woorden voor en geen gevoelens. Alleen leegheid. Is de wereld echt zo oneerlijk?"

De Oostenrijkse skibond meldt dat Kramer "onze grootste kanshebber op een medaille" was in Peking en dat ze "met pijn in het hart" van de deelnemerslijst is gehaald.

Kramer zegt dat ze nu een tijdje vrij neemt om de teleurstelling te verwerken en zich opnieuw te kunnen opladen. "Ik heb de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in voorbereiding op de Spelen, om mijn dromen werkelijkheid te laten worden. Nu voelt het alsof mijn dromen me binnen één dag zijn afgenomen."

Al 200 'olympische' besmettingen

In Peking zijn in aanloop naar de Winterspelen 24 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Er werden achttien mensen bij aankomst op de luchthaven positief getest, onder wie elf atleten en teamleden. De andere zes zaten al in de olympische bubbel, die deelnemers en medewerkers van de Spelen scheidt van het openbare leven in China.

Een persoon in beschermende kleding op de luchthaven van Peking

Het totaal aantal coronagevallen in aanloop naar de Spelen is daarmee opgelopen tot tweehonderd, met nog drie dagen te gaan voor de openingsceremonie. Volgens een woordvoerder van de organisatie gaat het om een "verwacht en beheersbaar" aantal. Bij de Nederlandse delegatie zijn nog geen besmettingen vastgesteld.

Een van de positieve atleten in Peking is de Amerikaanse Elana Meyers Taylor, een medaillekandidaat bij het bobsleeën. Zij testte twee dagen na aankomst positief en is overgebracht naar een quarantainehotel, zo laat ze weten op sociale media.

Meyers Taylor won dit seizoen de wereldbeker in de tweemansbob en monobob en won eerder al twee zilveren en een bronzen olympische medaille. Ze zegt geen klachten te hebben: "Ik ben optimistisch dat ik snel kan herstellen en de kans krijg om aan de wedstrijden mee te doen."

Meevaller voor Meyers Taylor is dat bobsleeën pas in de tweede week van de Winterspelen op het programma staat: op 13 februari de monobob, op 18 februari de tweemansbob. De Amerikaanse mag het quarantainehotel verlaten na twee negatieve pcr-tests. Na tien dagen isolatie is één negatieve pcr-test voldoende.

Strenge maatregelen

Rond de Winterspelen in Peking gelden zeer strenge coronamaatregelen. Alle betrokken, van atleten tot journalisten, zijn volledig afgescheiden van de Chinese samenleving. Iedereen wordt dagelijks getest en bij een positieve uitslag volgt een verhuizing naar een quarantainehotel.

Hoe werkt de olympische bubbel?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl