Adriana Jelinkova ANP

Adriana Jelinkova komt voortaan niet meer voor Nederland, maar voor Tsjechië uit. Dat besluit heeft de 27-jarige skiester genomen omdat haar relatie met de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) is verstoord.

"Het spijt me voor mijn woorden, maar ik heb echt een k*tgevoel. Ik voel me echt flink in de steek gelaten, echt weggepest", laat ze aan de NOS weten.

Jelinkova werd in Tsjechië geboren en verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland. Toen ze een talentvol skiester bleek te zijn, vertrok ze naar Oostenrijk. In februari was ze de eerste Nederlandse skiester op de Olympische Spelen sinds Margriet Prajoux-Bouma in 1952 in Oslo.

Geen vertrouwen

Haar debuut liep uit op een deceptie en in Peking bleken Jelinkova en de Nederlandse Ski Vereniging bovendien niet goed op elkaar afgestemd. De Nederlandse Ski Vereniging vond dat het team rond Jelinkova niet professioneel genoeg was.

"Wij hebben ondervonden vanuit de reviews die we met NOC*NSF gedaan hebben, dat wij met name geen vertrouwen hebben in de kwaliteit en autonomie bij moeder en dochter", aldus technisch directeur Wopke de Vegt.

Jelinkova voelt zich 'echt weggepest' door Nederlandse Ski Vereniging

Jelinkova: "Ze zeggen dat ze het jammer vinden dat ik ga, maar dan hadden ze mij tegen moeten houden. Ze zagen geen opties meer voor mij. Ze hebben ook niet meer voor mij gevochten, dat vind ik heel erg."

De Vegt: "De juiste omgeving kunnen wij niet geven, voor een ander land kiezen is vanuit hun kant gezien de juiste keuze."

Stress

Bij de Spelen miste Jelinkova op de reuzenslalom een poortje, waardoor ze geen uitslag neer kon zetten. Ze trok zich daarna overstuur terug voor de slalom, nadat ze een stressvolle aanloop naar de Spelen had gehad omdat ze een maand eerder besmet was geraakt met het coronavirus. Haar testuitslagen waren steeds rondom de in China toegepaste grenswaarden.

"Er zijn in die weken veel dingen gebeurd die voor onnodig veel extra stress hebben gezorgd. Maar ik wil hier geen ordinair moddergevecht van maken", aldus Jelinkova woensdagochtend in De Telegraaf.

Na de Winterspelen schakelde sportkoepel NOC*NSF prestatiemanager Francesco Wessels in om onderzoek te doen naar de verstoorde werkrelatie tussen Jelinkova en de NSkiV. "De conclusie van het onderzoek was dat NOC*NSF onder deze omstandigheden een dergelijke financiële steun niet ziet als een investering in ambitie, maar in ongemak", aldus Jelinkova.

Jelinkova: "Het kwam erop neer dat zij de komende vier jaar richting de Winterspelen in Italië niks meer voor mij kunnen betekenen, mede doordat de NSkiV aan NOC*NSF had laten weten mij niet meer voor te dragen voor ondersteuning. Dat was voor mij een schok."

NSkiV zag geen pad naar de toekomst meer

De directie van de Nederlandse Ski Vereniging liet aan De Telegraaf weten: "We verschillen onder meer van inzicht over wat Adriana nodig heeft om zichzelf op de best mogelijke manier te ontwikkelen. Desondanks hebben wij Adriana in de afgelopen jaren zo goed mogelijk proberen te ondersteunen en wij betreuren deze ontstane situatie enorm."

"Het spijt ons tevens dat Adriana zich in de steek gelaten heeft gevoeld, hetgeen nooit en te nimmer onze bedoeling is geweest. Ondanks alles wensen we haar voor de komende jaren alle geluk en succes toe."

STER reclame