NOS SportAangepast

Jelinkova bezwijkt bij olympisch debuut onder coronastress en 'paniekaanvallen'

Het olympisch debuut van de Nederlandse alpineskiester Adriana Jelinkova heeft nog geen vijftig seconden geduurd. In de eerste run van de reuzenslalom hield ze een bocht niet in het tweede deel van het parcours, waardoor ze een poortje miste.

Zonder finishtijd mogen deelnemers niet beginnen aan de tweede run. Jelinkova's Winterspelen zijn nog niet voorbij. Over twee dagen komt ze ook in actie op de slalom. Ze is de eerste Nederlandse skiester op de Spelen in zeventig jaar.

Kritische coronawaarde en paniekaanvallen

Jelinkova had een onrustige aanloop naar haar debuut. In januari had ze corona en in China gaf een paar dagen terug een coronatest bij haar opnieuw kritische waarden aan, waardoor ze veelal in isolatie moest. Ze testte niet officieel positief, maar sliep amper nog uit angst voor een positieve hertest. Dan zouden haar Spelen in een klap voorbij zijn geweest.

Pas vlak voor de eerste run kreeg Jelinkova het bericht dat ze mee mocht doen. "Het is enorme pech dat dit bij mij gebeurt. Enorm klote", zei Jelinkova, die ook nog eens met rugklachten kampt.

"Het was heel moeilijk om op het skiën te focussen." Jelinkova kon niet inskiën voor de race. "Ik had zowat paniekaanvallen, mijn lijf zat vol met stress en ik was duizelig."

Jelinkova gaat verder: "De reis (naar China, red.) verliep niet soepel, we hebben gewoon heel veel problemen gehad, ook intern, mijn team heeft er alles voor gedaan dat ik hier kan staan en daar ben ik heel dankbaar voor."

Op de vraag of ze wel steun heeft gehad van sportkoepel NOC*NSF moest ze even nadenken. "De laatste dagen is dat zeker beter geworden. Het is nieuw voor Nederland, het alpineskiën." Jelinkova weet nog niet zeker of ze over twee dagen wel van start gaat op de slalom.

'Close contact-regime'

Volgens chef de mission Carl Verheijen zat Jelinkova afgelopen dagen in een 'close contact-regime', waarbij meer sociale afstand is vereist. Jelinkova kon volgens Verheijen wel gewoon trainen en zich voorbereiden op de wedstrijd, maar moest wel eten op haar hotelkamer.

"We hebben geprobeerd zoveel mogelijk begeleiding te doen. We hebben de arts hier constant bij gehad", zegt Verheijen. Ook haalde de olympische ploeg er iemand bij 'die wat meer naar de sociale kanten kijkt.'"

"Laten we eerst maar even bekijken hoe ze dit nu verwerkt komende middag en dan gaan we verder kijken", zegt de chef de mission op de vraag of Jelinkova nog in actie komt op de slalom over twee dagen.

Ook Shiffrin valt

De grootste verrassing van de eerste run op de reuzenslalom kwam van titelverdedigster Mikaela Shiffrin, de grote favoriete voor het goud. Maar die medaille komt er niet. Ze gleed al vroeg in de run onderuit: geen prolongatie van haar olympische titel van 2018 in Pyeongchang.

Om 07.30 beginnen de vrouwen aan hun tweede run op de reuzenslalom.

EPA
Mikaela Shiffrin is uitgeschakeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl