NOS Sport

Vlam gedoofd in Peking: 24ste Olympische Winterspelen afgesloten

Ruim twee weken streden de wintersporters in Peking om de olympische medailles en voor Nederland eindigde de teller op zeventien. Om 14.30 uur zondagmiddag Nederlandse tijd kwam er een eind aan de 24ste Winterspelen. Na de afsluitende woorden van IOC-preses Thomas Bach werd de vlam gedoofd.

Na een optreden van tientallen kinderen met lampionnen betraden sporters uit de 91 deelnemende landen het Vogelnest. Irene Schouten, in Peking goed voor drie keer goud en een keer brons, droeg op de muziek van Beethovens Ode an der Freude de Nederlandse vlag het stadion in.

Irene Schouten zwaait met de Nederlandse vlag bij de sluitingsceremonie.

Na de huldiging van de medaillewinnaars van de massastart langlaufen werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet en volgde een melancholiek nummer over afscheid nemen.

Op naar Cortina d'Ampezzo en Milaan

Nadat het Griekse volkslied was gespeeld, droeg Pekings burgemeester Chen Jining de olympische vlag over aan Gianpietro Gedina en Giuseppe Sala, de burgemeesters van Cortina d'Ampezzo en Milaan. De steden waar de Winterspelen van 2026 plaatsvinden, stelden zich voor met een korte show.

Na een dankwoord van Cai Qi, preses van de organisatie, bedankte IOC-voorzitter Bach de atleten, de organisatoren, de vrijwilligers en het Chinese volk. "Met deze voortreffelijke Spelen verwelkomen we China als wintersportland", zei hij.

De vlam werd gedoofd, waarna een fraai vuurwerk, op de klanken van Auld Lang Syne, het slotakkoord vormde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl