Asielzoekers voor de opvang in Ter Apel, die vaak overvol zit
NOS Nieuws

COA: eind dit jaar fors meer asielopvangplekken nodig

Er moeten eind dit jaar in totaal 51.000 opvangplekken voor asielzoekers zijn, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er 9000 meer dan eerder was geraamd. En omdat er de komende maanden 7000 opvangplekken verdwijnen, zijn er in totaal 16.000 nieuwe nodig voor het eind van het jaar.

Het COA baseert zich op de asielprognoses van het ministerie van Justitie en Veiligheid. "Het lukt het COA momenteel niet om alle asielzoekers met recht op opvang een bed te geven en daarom zijn er acties op zowel de korte als de lange termijn nodig", klinkt het.

De burgemeesters van de veiligheidsregio's hebben vandaag met het kabinet afspraken gemaakt over de opvang van asielzoekers. De bedoeling is dat 7500 statushouders de komende weken een tijdelijke woning krijgen, zoals hotels, omgebouwde verpleeghuizen of kantoren. Ook is elke veiligheidsregio gevraagd 225 extra opvangplaatsen te regelen om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

"Dit biedt perspectief en het COA is hier dan ook blij mee", zegt de opvangorganisatie daarover. Om aan de extra plekken te komen, moeten de huidige locaties verlengd of vervangen worden en nieuwe locaties geopend worden.

We moeten af van het systeem van voortdurend openen en sluiten van locaties.

COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker

Voor de iets langere termijn wil het COA met het ministerie vier grote opvanglocaties opzetten voor 1000 mensen, bijvoorbeeld op cruiseschepen. Uiteindelijk wil de organisatie naar een stabielere manier van opvang toe.

'We moeten af van het systeem van voortdurend openen en sluiten van locaties en voorkomen dat we in de toekomst opnieuw in de huidige situatie terecht gaan komen", zegt COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker. "We moeten naar een systeem met meer vaste opvangplekken, zodat stijgingen in de bezetting eenvoudiger opgevangen kunnen worden. Het is nu tijd om hierop samen door te pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl