Migranten proberen het grenshek over te komen; Spaanse agenten verhinderen dat
NOS NieuwsAangepast

Zeker 18 doden en veel gewonden bij bestorming Spaanse exclave Melilla

Het dodental van de bestorming van de Spaanse exclave Melilla is opgelopen tot 18. Gisteren werd al gemeld dat bij de actie vijf migranten waren omgekomen. Volgens Marokkaanse en Spaanse media zijn later dertien migranten overleden aan hun verwondingen.

Een groep van meer dan 500 migranten probeerde gisterochtend de grens tussen Marokko en de Spaanse stad over te steken. Een onbekend aantal van hen viel en kwam in de verdrukking. De slachtoffers werden vertrapt of stikten.

Volgens de Spaanse krant El País zijn er zeker 63 migranten gewond geraakt. Ook zijn er 140 Marokkaanse agenten gewond geraakt. Het Marokkaanse persbureau MAP spreekt berichten tegen dat Marokkaanse agenten zouden zijn omgekomen.

Uiteindelijk lukte het 133 migranten om Melilla te bereiken. Die plaats ligt net als de exclave Ceuta op het Afrikaanse continent, maar hoort bij Spanje en dus ook bij de Europese Unie.

De Spaanse migratiedienst CETI zegt dat de meeste migranten die binnenkwamen de Sudanese nationaliteit hebben. Sinds maart kwamen niet zoveel migranten op één dag aan in Melilla.

Gisterochtend bevonden zo'n 2000 migranten in de buurt van Melilla, waarna Marokko en Spanje de grensbewaking opvoerden, onder meer met een helikopter en een drone. Een "perfect georganiseerde en gewelddadige" groep wist desondanks door het hek te breken, aldus de veiligheidsdiensten. De groep zou een gesloten grensovergang hebben geforceerd.

Strenge bewaking

De Spaanse exclaves Ceuta en Melilla vormen een belangrijke route voor mensen die de Europese Unie in willen komen. De Spaanse steden in Noord-Afrika zijn omheind met hoge hekken en de grensovergangen worden streng bewaakt. Toch lukt het regelmatig groepen migranten om de exclaves binnen te komen.

Volgens de Marokkaanse mensenrechtenorganisatie AMDH Nador volgde de grensbestorming op het hardhandig optreden van de Marokkaanse grenspolitie een dag eerder. De agenten zouden met veel geweld een provisorisch migrantenkamp nabij de grensovergang hebben ontruimd.

Vorig jaar besloot Marokko de grens met Ceuta te openen als gevolg van een diplomatiek conflict met Spanje over de status van de Westelijke Sahara. Madrid verzette zich tegen de Marokkaanse zeggenschap over de voormalige Spaanse kolonie, tot ergernis van Marokko. In maart maakte Spanje op dit dossier een opmerkelijke draai, waarna de migratiestroom weer afnam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl