NOS Nieuws

Taliban stoppen reddingsacties na aardbeving Afghanistan

De reddingsactie voor slachtoffers van de aardbeving in Afghanistan is voorbij. De Taliban, de machthebbers in het land, verwachten niemand meer levend onder het puin vandaan te halen. Bij de beving op woensdag kwamen zeker 1000 mensen om het leven en raakten bijna 2000 mensen gewond.

Verder was er vanochtend nog een heftige naschok waarbij zeker vijf mensen om het leven kwamen. Een woordvoerder van hulporganisatie Unicef verwacht dat nog niet alle lichamen zijn gevonden en dat het dodental daarom zal oplopen in de komende dagen.

De noodhulp in Afghanistan kwam moeizaam op gang. Het epicentrum van de aardbeving bevindt zich in een afgelegen gebied met slechte wegen. Hevige regenval heeft de reddingsoperaties en de coördinatie verder bemoeilijkt.

Veel Afghanen hebben nog helemaal geen hulp ontvangen. Volgens Afghaanse media zijn zeker 3000 huizen verwoest door de aardbeving. Mensen moesten zelf slachtoffers onder het puin vandaan halen. Ze hebben geen dak boven hun hoofd en slapen buiten.

In deze video vertellen Afghaanse families over de schade:

Huizen verwoest en families verscheurd door aardbeving in Afghanistan

De Taliban zeggen dat er een groot tekort is aan medicijnen en medische voorzieningen. Ze vragen de internationale gemeenschap daarom dringend om hulp.

Het tekort komt deels door de harde economische sancties die de Verenigde Staten en de Europese Unie tegen het land hebben ingesteld na de machtsovername van de Taliban in augustus vorig jaar. Toen hadden ook veel internationale hulpverleners zich uit het land teruggetrokken, omdat ze niet met het nieuwe regime willen samenwerken.

Dekens en tenten

Volgens de Verenigde Naties is tenminste 14 miljoen euro aan noodhulp nodig. Buurlanden als India en Pakistan hebben al hulp gestuurd in de vorm van dekens en tenten. Onder meer de Verenigde Staten, Japan en Duitsland hebben ook toegezegd het land te willen steunen. De communicatie met het Taliban-regime over internationale hulp verloopt echter stroef.

Verschillende hulporganisaties zijn ter plaatse. Onder meer Cordaid, Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis bieden hulp aan de bevolking in de vorm van voedsel en tenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl