Afghanen kijken naar verwoesting veroorzaakt door een aardbeving in de provincie Paktika
NOS NieuwsAangepast

'Meer dan 1000 doden door aardbeving in Afghanistan'

Een aardbeving met een kracht van 6,1 heeft in het oosten van Afghanistan aan vele honderden mensen het leven gekost. Volgens een staatspersbureau is het dodental opgelopen tot meer dan 1000. Meer dan 1500 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Het dodental zal mogelijk verder oplopen. Met afgelegen dorpen in de bergen is nog geen contact geweest en mogelijk liggen er nog mensen onder ingestorte huizen en gebouwen. De regering zet helikopters in om gewonden te redden en medische hulp te bieden.

Informatie blijft schaars over de aardbeving nabij de Pakistaanse grens. Aardbevingen met deze kracht kunnen ernstige schade aanrichten in een gebied waar huizen en andere gebouwen slecht zijn gebouwd.

Volgens het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst van de Taliban-regering vielen de meeste slachtoffers in de oostelijke provincie Paktika. Er zijn ook doden gemeld in de nabijgelegen provincies Nangarhar en Khost. De aardbeving was op ongeveer 44 km van de stad Khost in de gelijknamige provincie. De beving, die op een diepte van 51 km was, werd tot in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad gevoeld.

Afghaanse media tonen beelden van ingestorte huizen en doden op de grond, bedekt met dekentjes.

"Honderden landgenoten zijn omgekomen en tientallen huizen verwoest. We roepen alle hulporganisaties op onmiddellijk reddingsteams naar het gebied te sturen om een grotere ramp te voorkomen", reageerde een woordvoerder van de Taliban-regering.

Met een helikopter zijn gewonden geëvacueerd:

Helikopter evacueert gewonden na in aardbeving Afghanistan

Afghanistan wordt geregeld getroffen door aardbevingen. In 2002 stierven zo'n duizend mensen in Noord-Afghanistan na een beving met een kracht van 6,1.

De ramp is ook een test voor de Taliban-regering. Regeringsmedewerkers haastten zich na de beving per helikopter snel naar het gebied. Verdere hulpverlening zal waarschijnlijk moeizaam op gang komen, omdat veel internationale hulporganisaties na de machtsovername van de Taliban vorig jaar het land verlieten. Een groot deel van het land verkeert in armoede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl