Thom Karremans op de ceremonie waar premier Rutte excuses maakte
NOS Nieuws

Karremans over Srebrenica-excuses: goed voor de mannen, te laat voor mij

Oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans is blij met de excuses die premier Rutte aan zijn eenheid heeft gemaakt, maar die komen te laat. Ook had hij persoonlijk excuses willen krijgen, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

"Het is voor de mannen goed dat het nu is gezegd, maar persoonlijk voel ik het anders. Voor de meesten maakt het een verschil, maar voor mij niet. Ik vind het nu te laat." In 2015, 20 jaar na de val van Srebrenica, eiste Karremans al excuses.

Het excuus dat premier Rutte afgelopen zaterdag in Schaarsbergen maakte namens de regering, gold voor de hele eenheid Dutchbat III. Karremans was aanwezig bij de ceremonie, maar zonder speciale rol. Zijn kenmerkende snor was vervangen door een stoppelbaardje.

Rutte, minister van Defensie Ollongren en commandant der strijdkrachten Eichelsheim stonden niet stil bij de kolonel of zijn plaatsvervanger Rob Franken.

"Ik ben de kop van jut geweest. Ik heb fouten gemaakt, ik heb een paar niet al te slimme opmerkingen gemaakt", zegt Karremans, over bijvoorbeeld zijn ontmoeting met de Bosnisch-Servische commandant Mladic, van wie hij een relatiegeschenk in ontvangst nam met de woorden: 'Is this for my wife?'

"Maar ondanks mijn fouten, wat ik in 27 jaar heb meegemaakt en gezien alle positieve reacties van de Dutchbatters en hun thuisfront, waren persoonlijke excuses op hun plaats geweest."

Wat gebeurde er in juli 1995 in Srebrenica? We maakten eerder deze terugblik:

Hoe het in 1995 zo vreselijk mis kon gaan in Srebrenica

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl