Overste Thom Karremans in juli 1995
NOS Nieuws

Karremans eist excuus van minister Hennis van Defensie

Precies twintig jaar na de val van Srebrenica eist oud-Dutchbat-commandant Karremans opnieuw excuses van de Nederlandse regering. Hij wil dat minister Hennis van Defensie haar verontschuldigingen aanbiedt aan alle Dutchbatters, zegt hij in De Telegraaf.

Volgens de 66-jarige kolonel bd. werd de mislukking van de VN-missie ingeleid door een rammelend mandaat, een gebrekkige uitrusting en een chronisch gebrek aan munitie, voedsel en brandstof. Bovendien wachtten de Dutchbatters in de moslim-enclave vergeefs op aflossing, zegt Karremans.

Klappertjespistool

Karremans blijft erbij dat zijn mannen niets konden doen toen Srebrenica onder de voet werd gelopen en in de nasleep van de val duizenden moslims werden vermoord. "We werden uitgezonden met een houten geweer en een klappertjespistool."

Karremans zegt in de krant verder dat "de minister van Defensie zich zo nodig moest verontschuldigen tegenover de nabestaanden van drie omgekomen moslims, zonder ons eerst op de hoogte te stellen." Hij wil nu "eindelijk eens uitleg van de bewindsvrouw. Dat eis ik, dat eist heel Dutchbat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl