Een vrouw rouwt bij een doodskist met stoffelijke resten van een omgekomen familielid
NOS Nieuws

Duizenden herdenken val Srebrenica

Duizenden mensen zijn in Potocari in Bosnië voor de herdenking van de val van Srebrenica, vandaag precies 20 jaar geleden. Na de val van de moslimenclave werden 8000 moslimmannen en -jongens door de Bosnisch-Servische troepen van generaal Mladic vermoord.

De herdenking in Potocari is rechtstreeks te volgen op NPO Nieuws.

De plechtigheid, die om 9.00 uur is begonnen, is in het Potocari Memorial Center, de voormalige basis van Dutchbat. Daarbij zijn onder anderen minister Koenders, de Servische premier Vucic, de Turkse premier Davutoglu en oud-president Clinton aanwezig. Koenders houdt een toespraak.

Hij sprak gisteren al met nabestaanden. Hij zei dat hij het belangrijk vindt om zijn respect te betuigen. "We kunnen niet ongedaan maken wat er is gebeurd, maar we mogen het nooit vergeten."

Net als bij voorgaande herdenkingen worden ook vandaag slachtoffers herbegraven in Potocari. De erebegraafplaats ligt pal naast de fabriek waar het hoofdkwartier was gevestigd van Dutchbat.

De val van Srebrenica

Herdenking Belgrado

Het was de bedoeling dat het bloedbad in Srebrenica ook herdacht zou worden in de Servische hoofdstad Belgrado. Mensenrechtenorganisaties waren van plan om bij het parlementsgebouw om 09.00 uur enkele minuten stil op de grond te gaan liggen. Ultra-rechtse groepen kondigden meteen een tegen-demonstratie aan.

Om problemen te voorkomen, werd de Srebrenica-herdenking in Belgrado verboden.

Duizenden mensen herdenken Srebrenica

Veiligheidsraad

Enkele dagen geleden voorkwam Rusland in de VN-Veiligheidsraad dat een Britse ontwerpresolutie werd aangenomen over Srebrenica. De Britten wilden dat de moord op de duizenden moslims zou worden erkend als genocide. Servië vroeg Rusland met succes om het voorstel met een veto tegen te houden.

Het Joegoslavië-tribunaal kwam enige tijd geleden al tot de conclusie dat de massamoord gelijk stond aan genocide. Groot-Brittannië vond, met steun van de VS, dat ook de VN zou moeten spreken van volkenmoord.

Vanavond van 18.40 tot 19.30 uur wordt op NPO 2 en NOS.nl het programma '20 jaar na Srebrenica' uitgezonden met een terugblik op de herdenking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl