De herdenkingsplek in Potocari
NOS Nieuws

Srebrenica-herdenking Belgrado verboden

Een geplande herdenking van de slachtoffers van Srebrenica, morgenochtend in de Servische hoofdstad Belgrado, is door de politie verboden. De actie riep veel weerstand op, en de minister van Binnenlandse Zaken maakt zich zorgen om de openbare veiligheid.

Diverse mensenrechtenorganisaties wilden morgenochtend, op de 20ste herdenking van de val van Srebrenica, 7000 mensen bijeenbrengen die enkele minuten op de grond voor het parlementsgebouw zouden liggen. Hun aantal moest de slachtoffers symboliseren die na de val van de enclave werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen.

Tegendemonstraties

Ultra-rechtse groepen kondigden daarop tegendemonstraties aan. Zij vinden dat er veel te weinig aandacht is voor Servische slachtoffers van de oorlog in voormalig Joegoslavië.

De afgelopen dagen liep de spanning rond het evenement hoog op. De initiatiefnemer werd bedreigd en veel mensen haakten af. De verwachte opkomst was niet meer dan enkele honderden deelnemers.

Teleurstelling

De organisatoren zijn teleurgesteld over het verbod, en zetten vraagtekens bij de reden die de autoriteiten hebben gegeven. "Het verbod heeft niets te maken met de onmogelijkheid om de bijeenkomst te beveiligen", zegt het Jeugdinitiatief voor Mensenrechten. "Deze beslissing maakt duidelijk dat de staat niet wil dat burgers in Servië in het openbaar hun afkeer uitspreken over de politiek van de jaren 90, die tot de bloedige oorlogen leidde."

De Servische politie grijpt vaker naar een demonstratieverbod als er dreigementen zijn. Eerder werd meerdere keren op rij een Gay Pride verboden omdat conservatieven dreigden het evenement te verstoren.

Potocari

Morgen wordt wel op andere plaatsen herdacht dat Srebrenica op 11 juli 1995 viel. De grootste plechtigheid, met tal van internationale prominenten, is in de Bosnische plaats Potocari. Minister Koenders is een van de sprekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl