NOS Nieuws

Wekdienst 18/6: Rutte spreekt Srebrenica-veteranen • Partijcongres D66

Goedemorgen! Namens het kabinet spreken premier Rutte en minister Ollongren vandaag 'erkenning en waardering' uit aan Srebrenica-veteranen. En in Canada strijden de Formule 1-coureurs in de kwalificatie voor de GP aldaar.

Het weer: zonnig en warm. Maxima tussen 30 en 35 graden. In het noorden dankzij een noordenwind koeler met maxima tussen 20 en 25 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Rutte en Defensieminister Ollongren spreken op de Oranjekazerne in Schaarsbergen met Srebrenica-veteranen. Het kabinet zal "erkenning en waardering" uitspreken naar de militairen en onderschrijven dat zij op een onmogelijke missie zijn gestuurd. Hoe dat er toen aan toeging lees je hier.
  • Leden van D66 komen voor het eerst in twee jaar tijd weer fysiek bij elkaar voor het partijcongres. In Den Bosch zullen partijleider Sigrid Kaag en fractievoorzitter Jan Paternotte leden toespreken. De partij kijkt terug op een tumultueuze tijd.
  • Bij de Grote Prijs van Canada in de Formule 1 is het tijd voor de derde vrije training en de kwalificatie. Om 19.00 uur (Nederlandse tijd) komen de bolides voor het eerst de baan op. Om 22.00 uur gaat het in de kwalificatie om de startvolgorde voor de race van zondag.

Wat heb je gemist?

De Britse minister Priti Patel van Binnenlandse Zaken heeft stevige kritiek geuit op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat recentelijk een streep zette door de eerste asielzoekersvlucht naar Rwanda. In de Britse krant The Telegraph noemt Patel de uitspraak van het hof "schandalig". Ze zet vraagtekens bij de beweegredenen van het hof en vindt de werkwijze "ondoorzichtig".

Dinsdag zou de eerste vlucht vluchtelingen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda brengen. Britse rechters besloten dat de vlucht mocht vertrekken, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat er een "reëel risico bestond op onherstelbaar leed" bij de vluchtelingen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Prinses Amalia is gisteravond voor het eerst verschenen met een tiara. Ze woonde in Oslo een galadiner bij ter ere van de achttiende verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra.

Het is Amalia's eerste officiële reis als Prinses van Oranje. Voor het galadiner van haar leeftijdsgenoot gold de dresscode 'White Tie' en dat betekent dat de prinses met een ordelint en een tiara moest verschijnen. Voor deze gelegenheid koos ze voor het huwelijksdiadeem van haar moeder.

Tiara-debuut van prinses Amalia

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl