NOS NieuwsAangepast

Nu 50 tenten bij aanmeldcentrum Ter Apel, 'snel echte oplossing nodig'

Opnieuw hebben asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel in tenten geslapen. Het Rode Kruis zette gisteravond veertig extra tenten neer zodat mensen niet in de buitenlucht hoefden te overnachten. Maandag zette de hulporganisatie al tien tenten neer op het terrein van het azc.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had om de tenten gevraagd. Aanvankelijk zei het COA dat de tien tenten bedoeld waren voor één nacht, maar dat is dus niet gelukt.

De tenten zijn geplaatst op een parkeerterrein:

Ter Apel krijgt veertig extra tenten

In de vijftig tenten kunnen in totaal 200 mensen slapen. Het Rode Kruis heeft ook veldbedden en dekens geleverd. De organisatie zegt dat het gaat om een noodoplossing, en dit niet voor lange tijd te willen doen. "Er moet nu heel snel een langetermijnoplossing komen. Zo kunnen we mensen niet opvangen", zegt directeur Marieke van Schaik.

Naast de 150 mensen in de reguliere nachtopvang ligt ook de sporthal vol met 50 asielzoekers. Nu er ook geen ruimte meer is op de 130 stoelen in het kantoor van de IND, was er het risico dat asielzoekers buiten op de grond moesten slapen. Ook worden al 95 asielzoekers opgevangen in een doorstroomlocatie in Stadskanaal, waar ze ook in tenten moeten slapen.

Niet meer instroom

De instroom van asielzoekers in Nederland is niet hoger dan gemiddeld in de afgelopen jaren. De oorzaak van het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel is de slechte doorstroom naar andere azc's. Ook sluiten er geregeld noodopvanglocaties, zoals vorige maand in Nijmegen en Breda.

Een ander probleem is de huidige woningnood. Die leidt ertoe dat statushouders niet aan een sociale huurwoning kunnen komen, maar in het azc moeten blijven.

Van de asielzoekers die in de afgelopen twaalf maanden naar Nederland kwamen, komt 40 procent uit Syrië. Andere asielzoekers komen voornamelijk uit Afghanistan, Turkije en Jemen.

Ander opvangsysteem

Al langer pleiten adviesorganen voor een ander opvangsysteem. Vandaag kwamen de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken met het advies om niet langer het Rijk, maar de gemeenten verantwoordelijk te maken voor de opvang van asielzoekers. Eerder pleitte die laatste commissie ervoor om gemeenten te dwingen om asielzoekers op te vangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl