Asielzoekers Ter Apel komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, beeld ter illustratie
NOS Nieuws

Weer te weinig bedden: 120 mensen sliepen op stoelen in Ter Apel

Opnieuw moesten tientallen mensen in azc Ter Apel de nacht doorbrengen op stoelen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zei gisteravond tegen de NOS dat er voor ongeveer 120 mensen geen bed beschikbaar was.

Oorzaak is de sluiting van twee noodopvanglocaties gisteren, in Breda en Nijmegen. De ongeveer 200 mensen die daar verbleven, zijn terug naar het azc in Ter Apel gegaan, zei een woordvoerder. Een deel van die groep is vanuit Ter Apel naar crisisnoodopvang in Heerenveen gebracht, maar niet iedereen kon daarheen.

Dat betekende voor ongeveer 120 mensen dat ze op stoelen in de wachtruimte van de Immigratie en Naturalisatiedienst moesten slapen. De nachtopvang en de sporthal op het terrein in Ter Apel zitten vol.

"Mensen zitten op plastic stoeltjes, die ook nog eens zijn vastgelijmd aan de grond, soms voor de tweede nacht", zei een woordvoerder van Vluchtelingenwerk. "Vrouwen, kinderen, gezinnen en alleenstaande mannen. Het zijn mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld en dit is wat ze treffen. Het is een buitengewoon moeilijke en zorgelijke situatie."

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is al geruime tijd overbevolkt. Vanaf 1 juni realiseren vier veiligheidsregio's elk 150 extra noodopvangplekken. Andere regio's gaan dat ook doen, waardoor de totale extra capaciteit uiteindelijk 3750 bedraagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl