Asielzoekers Ter Apel komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw brengen asielzoekers de nacht door in wachtkamer Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft opnieuw een aantal asielzoekers de nacht doorgebracht op een stoel in de wachtruimte. Een woordvoerder van het COA zegt dat er niet genoeg bedden beschikbaar waren voor iedereen.

De groep meldde zich gisteravond bij het aanmeldcentrum. Het COA heeft 75 mensen naar de crisisopvang in Amsterdam gestuurd en 86 mensen naar andere locaties, waaronder Budel. De 32 mensen die overbleven moesten het met een stoel doen. Vandaag worden ze geregistreerd.

De laatste tijd komt het vaker voor dat vluchtelingen, voor wie geen plaats meer is in Ter Apel, niet direct naar een andere opvanglocatie kunnen omdat er geen vervoer is. Asielzoekers blijven dan achter en moeten in de wachtruimte blijven. Eind vorige week overkwam dat 11 mensen.

Geregeld sturen andere gemeenten bussen naar Ter Apel om asielzoekers naar andere opvanglocaties te brengen. Ook de Dienst Vervoer en Ondersteuning, die voor de Dienst Justitiële Inrichtingen onder meer vervoer van gevangenen regelt, sprong vorige week bij.

Op 11 mei leek het er even op dat mensen in de buitenlucht moesten slapen, maar uiteindelijk hebben ze toch een slaapplek binnen gekregen:

Tientallen asielzoekers krijgen onderdak: 'De situatie is erg slecht'

In Ter Apel is plek voor 2000 mensen. Afgelopen nacht waren er in totaal 2144 asielzoekers, allemaal mensen die zich net in Nederland hebben aangemeld. Het is de bedoeling dat ze doorstromen naar andere plekken, maar ook daar zitten de opvangcentra vaak vol. Hierdoor verloopt de doorstroom niet altijd goed.

Om ervoor te zorgen dat het proces beter gaat spraken de 25 veiligheidsregio's maandag met elkaar af om per regio 150 extra noodopvangplekken te realiseren. Daarvoor worden bijvoorbeeld lege kantoren, evenementen- of sporthallen ingericht. Dit is een oplossing bedoeld voor een periode van twee à drie weken. Daarna moet er een structurele oplossing komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl