Het aanmeldcentrum in Ter Apel
NOS NieuwsAangepast

Tenten in Ter Apel afgebroken, maar zorgen Rode Kruis blijven over opvang asielzoekers

Het Rode Kruis heeft gisteravond tenten opgezet bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel om asielzoekers in op te vangen. De hulporganisatie hield er rekening mee dat voor 200 mensen geen plek zou zijn, maar het was uiteindelijk niet nodig om in tenten te overnachten: "Het was kantje boord."

De Veiligheidsregio Groningen zorgde verder voor opvang voor zo'n honderd mensen in een noodopvanglocatie in Heerenveen. Het Rode Kruis heeft het vervoer geregeld. Directeur Marieke van Schaik zei in het NOS Radio 1 Journaal: "Het is een dieptepunt voor Nederland dat dit gebeurt en dat wij dit als Rode Kruis moeten regelen". Ook het COA is geschokt. De opvangorganisatie spreekt van "een indrukwekkend dieptepunt".

Aanleiding voor de maatregelen is de noodsituatie in Ter Apel, waar gisternacht tientallen asielzoekers buiten onder dekens voor de hekken lagen. Uiteindelijk hebben ze overnacht in wachtruimtes in het centrum, maar daar stonden geen bedden. Volgens het COA komt het aanmeldcentrum dagelijks gemiddeld zo'n 200 opvangplekken tekort.

Het Rode Kruis stelt dat er wel plekken zijn, maar dat gemeenten die niet beschikbaar willen stellen: "Voor Oekraïense vluchtelingen zijn die plekken toen ook gecreëerd. Naar zo'n plek zijn mensen gisteren ook gebracht. Maar gemeenten stellen geen locaties ter beschikking, of maar voor een korte periode van twee maanden. Dan zit je daarna weer in dezelfde situatie."

Staatssecretaris Van der Burg riep gemeenten gisteren opnieuw op om te helpen met een betere spreiding van asielzoekers. Hij verwacht dat het tekort aan plekken nog bijna een week zal aanhouden.

Aanmeldcentrum

Iedere vreemdeling die hier asiel aan wil vragen, komt in het aanmeldcentrum in Ter Apel terecht, het enige aanmeldcentrum in Nederland. Daarna stromen ze normaal gesproken door naar een asielzoekerscentrum. Maar ook daar blijven mensen die in Nederland mogen blijven, hangen, omdat er door het woningtekort geen geschikte huizen zijn. De azc's zitten dus ook overvol, waardoor nieuwe asielzoekers noodgedwongen in Ter Apel blijven.

Volgens Van Schaik is dat niet de bedoeling: "Ter Apel is een plek waar je maximaal een nacht kan blijven. Sommige mensen zitten er bijna een week en slapen er op een stoel. Dat betekent dat de doorstroom niet goed is." Het Rode Kruis hoopt dat meer gemeenten een plek beschikbaar stellen waar nieuwe asielzoekers zich kunnen aanmelden.

Deskundigen pleiten ervoor om als noodoplossing leegstaande panden beschikbaar te stellen die eigenlijk niet zijn bedoeld voor bewoning.

Tenten weg

Er heeft dus niemand geslapen in de tenten in Ter Apel en die tenten zijn inmiddels ook weggehaald. Maar Van Schaik hoopt een situatie zoals gisteravond niet opnieuw mee te maken: "Ik was er gisteravond rond half 12. Ik zag een meneer in een rolstoel, families met kleine kinderen die staan te wachten op een busje. Als we overdag al vervoer klaar hebben staan, is er 's avonds ruimte voor mensen die dan nog aankomen. Dat is allemaal voor te bereiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl