NOS NieuwsAangepast

Tientallen asielzoekers krijgen toch onderdak in aanmeldcentrum Ter Apel

Tientallen asielzoekers die de nacht in de buitenlucht dreigden te moeten doorbrengen bij aanmeldcentrum Ter Apel, hebben onderdak gekregen in de kantoren van het centrum, meldt RTV Noord.

Het leek erop dat zo'n vijftig tot zestig asielzoekers buiten moesten slapen omdat het aanmeldcentrum geen plek meer voor ze had in de nachtopvang. Aan hen waren buiten al dekens, eten en drinken uitgedeeld.

"Een aantal mensen lag ook al onder een deken bij de hekken", zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) tegen persbureau ANP. "Ik denk niet dat dit ooit eerder is voorgekomen. Dit is een indrukwekkend dieptepunt."

Uiteindelijk is de groep ondergebracht in de wachtruimtes in het aanmeldcentrum. "Er zijn daar geen bedden. Maar ze hebben tenminste nu wel een dak boven hun hoofd", aldus de woordvoerder, die eerder liet weten dat alle kwetsbare mensen al naar binnen waren gebracht. Het COA hoopt later vandaag elders een opvangplek voor de groep te vinden.

De asielzoekers hebben vijf tot zes uur voor de poort van het aanmeldcentrum gelegen:

Tientallen asielzoekers Ter Apel

Het aanmeldcentrum is al tijden overvol en het COA luidde in maart de noodklok. Er melden zich dagelijks nieuwe vluchtelingen, terwijl er al honderden mensen in slechte omstandigheden verblijven. Eind vorig jaar moesten mensen al op stoelen en stretchers slapen.

Burgemeester Schuiling van Groningen sprak vorige maand van "ons eigen Lampedusa", verwijzend naar het Italiaanse eiland dat berucht is vanwege de slechte omstandigheden waarin de vele duizenden migranten op het eiland leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl