Medewerkers van het Rode Kruis zetten de tenten op
NOS NieuwsAangepast

Asielzoekers in Ter Apel brengen nacht door in tenten

Het Rode Kruis heeft gisteravond tien tenten op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel geplaatst. In totaal konden daarin veertig asielzoekers de nacht doorbrengen, maar uiteindelijk waren er maar twintig slaapplekken bezet. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is de nacht rustig verlopen.

De tenten zijn geplaatst op verzoek van het COA. In eerste instantie blijven de tenten één nacht staan, zei het COA: "Daarna zien we weer verder."

In Ter Apel, waar asielzoekers zich moeten aanmelden voordat ze naar andere azc's worden gebracht, zijn al tijdenlang bedden tekort. Regelmatig moeten asielzoekers daarom op stoelen slapen. Opvang in andere regio's blijkt niet genoeg om de problemen in Ter Apel op te lossen.

Hier is te zien hoe de tenten werden opgezet:

Rode Kruis zet tenten op bij aanmeldcentrum Ter Apel

Per tent kunnen er vier asielzoekers slapen. Het Rode Kruis leverde ook stretchers voor in de tenten. De tenten werden neergezet omdat naast alle bedden naar verwachting ook alle 130 stoelen afgelopen nacht bezet zouden zijn, zei het COA. Daarnaast zijn ook nog eens bijna honderd asielzoekers overgebracht naar een noodopvang in Stadskanaal.

Het is voor het eerst dat er tenten van het Rode Kruis op het terrein van het aanmeldcentrum zijn geplaatst. Eerder heeft de hulporganisatie op eigen initiatief wel tenten buiten het terrein geplaatst. Daar hoefden asielzoekers uiteindelijk geen gebruik van te maken.

Het COA liet in maart een grote paviljoentent plaatsen, die diende als eetzaal en recreatieruimte. Dat zag het COA als een noodgreep. De gemeente Westerwolde liet weten dat de tent illegaal was geplaatst, waarop het COA hem af moest breken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl