RTV Noord
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

COA breekt paviljoen bij opvang Ter Apel onder druk gemeente weer af

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) breekt een paviljoentent in Ter Apel weer af. Dat gebeurt onder druk van de gemeente Westerwolde. De tent werd zaterdag als 'noodgreep' in allerijl gebouwd bij de nachtopvang voor vluchtelingen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt de tent deze week verwijderd, meldt RTV Noord. "Een extra paviljoen is geen geschikt middel om de inhumane situatie op te lossen. Alleen extra kwalitatief betere opvangplekken elders kunnen dat probleem verhelpen."

Extra plekken

Het COA hoopt dat de toezegging om landelijk op korte termijn 2000 extra plekken te realiseren uitkomst biedt. De plekken moeten ervoor zorgen dat de doorstroming vanuit Ter Apel weer op gang komt en het aantal mensen in de nachtopvang daalt.

In de illegaal geplaatste tent sliepen overigens geen asielzoekers. Hij werd gebruikt als eetzaal en recreatieruimte.

Gemeente wist van niets

Afgelopen weekend bouwden medewerkers van het COA de paviljoentent zonder vergunning en zonder toestemming van de gemeente. De gemeente was niet geïnformeerd. In eerste instantie dacht burgemeester Velema van Westerwolde nog aan een 'bedrijfsongelukje', maar al snel bleek dat het COA bewust tegen de regels in de tent heeft gebouwd.

Volgens het COA was het een noodgreep vanwege de "hygiënische omstandigheden en veiligheid" in de nachtopvang. Al dagen verblijven daar 650 mensen, terwijl er eigenlijk maar plek is voor 275.

Advertentie via Ster.nl