De boerderij van het gezin in Ruinerwold waar Josef B. als klusjesman actief was
In samenwerking met
RTV Drenthe

'Klusjesman' gezin Ruinerwold drie jaar de cel in voor vrijheidsberoving

'Klusjesman' Josef B. moet drie jaar de cel in voor vrijheidsberoving van de jongste zes kinderen van het gezin uit Ruinerwold. De rechtbank van Assen sprak hem wel vrij van betrokkenheid bij mishandeling van de kinderen en van vrijheidsberoving van de drie oudste kinderen.

Zes van de negen kinderen van Gerrit Jan van D. woonden samen met B. en hun vader jarenlang geïsoleerd op een afgelegen boerderij. Daar predikte de vader zijn eigen geloof, waarvan B. een volgeling was. De kinderen waren nooit door hun vader aangegeven bij de burgerlijke stand, bezochten geen school en kregen geen medische zorg. Van D. was ervan overtuigd dat de buitenwereld slecht was en dat zijn jongste zes kinderen daar niet mee in aanraking mochten komen.

Oostenrijker Josef B. had volgens de rechtbank van 1999 tot 2019 een cruciale rol bij het in stand houden van het isolement waarin de kinderen moesten opgroeien, schrijft RTV Drenthe. Hij hielp de vader onder meer zijn panden te huren en bracht boodschappen. Ook ondersteunde B. hem financieel.

De rechtbank gelastte zijn onmiddellijke gevangenneming. De man was niet bij de uitspraak aanwezig.

Vrijgesproken van mishandeling

De rechtbank woog mee dat B. ook medeverantwoordelijk was voor de vrijheidsberoving in 1999 van een Oostenrijker die ook een volgeling was van de vader. Hij werd door B. en Van D. vastgebonden, opgehangen en daarna lange tijd opgesloten met nauwelijks eten.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand vier jaar celstraf tegen B. Hij heeft zelf altijd volgehouden dat hij niks verkeerd heeft gedaan.

Vader nooit veroordeeld

Het gezin in Ruinerwold werd in oktober 2019 ontdekt nadat een van de kinderen was ontsnapt en hulp had gevraagd in het dorp. De agenten troffen nog eens vijf jongvolwassenen aan in een niet afgesloten verborgen ruimte.

Vader Gerrit Jan van D. zat vast van oktober 2019 tot begin maart vorig jaar. Hij werd verdacht van vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen en van seksueel misbruik van enkele van hen. Hij is nooit veroordeeld. De strafzaak werd stopgezet omdat Van D. als gevolg van een hersenbloeding niet in staat was om terecht te staan. Hij kwam vrij en woont in een instelling, gescheiden van zijn kinderen.

Advertentie via Ster.nl