NOS SportAangepast

Aleksandrova en favoriet Sabalenka naar grasfinale in Rosmalen

Aleksandrova te sterk voor landgenote Koedermetova

Jekaterina Aleksandrova heeft zich als eerste gemeld voor de vrouwenfinale van het grastoernooi in Rosmalen. De als zevende geplaatste Russin was in de halve eindstrijd de als zesde ingeschaalde Veronika Koedermetova op alle fronten de baas en had de klus na vijf kwartier geklaard: 6-3, 6-1.

Aansluitend maakte Aryna Sabalenka, de nummer zes van de wereld, haar rol als toernooifavoriete waar door in twee sets af te rekenen met de Amerikaanse Shelby Rogers. Na een zwaarbevochten eerste set denderde de als eerste geplaatste Belarussin in ijltempo door: 7-6 (6), 6-0.

Sterk serverende Aleksandrova

Hoewel ze iets lager op de wereldranglijst (WTA-30) dan haar twee jaar jongere landgenote (WTA-24) staat, pakte de 27-jarige Aleksandrova van meet af aan het initiatief. Al in de tweede game van het duel brak ze de service van Koedermetova, terwijl ze op de eigen opslag amper in de problemen kwam. De twee breakpoints die ze op 3-1 tegen kreeg, serveerde ze resoluut weg.

De goed lopende eerste service ging bovendien gepaard met een groot aantal winners, waardoor de eerste set na een kleine veertig minuten binnen was voor de met meer power slaande Aleksandrova, die in Rosmalen haar eerste grastoernooi afwerkt.

De tweede set was aanvankelijk een ander verhaal en begon met drie breaks op rij, waarvan twee voor Aleksandrova. Die wist als eerste de trend te doorbreken om vervolgens de herhaaldelijk wanhopig naar haar coach kijkende Koedermatova niet meer te laten ontsnappen.

Sabalenka stoomt door naar tweede finale op gras

In de tweede halve finale was het aanvankelijk wisselvalligheid troef. Rogers (WTA-42) slaagde erin om met gevarieerd spel de veel hoger aangeslagen Sabalenka te ontregelen, maar ging zelf te vaak in de fout om daar optimaal van te profiteren. Beide vrouwen verzuimden na een break door te drukken - Rogers op 6-5 - en dus moest een tiebreak de beslissing brengen.

Sabalenka maat te groot voor Rogers

Daarin was het eerste setpoint voor de Amerikaanse, maar dat kon ondanks een netballetje nog door Sabalenka weggewerkt worden. Het volgende was voor de nummer zes van de wereldranglijst, die daar wél raad mee wist en na een dik uur tennis de eerste set naar zich toetrok.

Toen de balende Rogers vervolgens de openingsgame van de tweede set op love inleverde, leek een vlotte afhandeling van de tweede halve finale nabij. De Amerikaanse bleef nog wel flink tegensputteren, maar het tij keren zat er niet meer in.

Sabalenka stoomde soeverein door naar de zege en haar tweede WTA-finale op gras. De eerste, in 2018 in Eastbourne, verloor ze van Caroline Wozniacki.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl