NOS SportAangepast

Droomweek Van Rijthoven nóg mooier met bereiken halve finales Rosmalen

Van Rijthoven blijft winnen in Rosmalen en is nu halvefinalist

Tim van Rijthoven heeft de smaak te pakken bij het Libéma Open in Rosmalen. De nummer 205 van de wereld, met een wildcard tot het grastoernooi toegelaten, boekte er ten koste van Hugo Gaston zijn derde zege op rij en plaatste zich daarmee verrassend voor de laatste vier: 7-6 (2), 6-4.

"Ja, dit is een droom die uitkomt", aldus de verrassing van de toernooi. "En dat op Nederlandse bodem op een ATP-event."

In de halve finales treft de enig overgebleven Nederlander in het toernooi Félix Auger-Aliassime, die in de tweede ronde Tallon Griekspoor dwarszat. De als tweede geplaatste Canadees versloeg in zijn kwartfinale de Rus Karen Chatsjanov met 7-6 (5), 6-4.

Bekijk in de carrousel hieronder een interview met Tim van Rijthoven en met zijn coach Igor Sijsling.

  • Van Rijthoven: 'Nummertje vier komt eraan, niet van durven dromen'
  • Coach Sijsling: 'Ik probeer Tim koel te houden en zelfvertrouwen te geven'

De 25-jarige Van Rijthoven sierde eerder deze week zijn eerste wedstrijd op gras bij de senioren op met zijn eerste overwinning op ATP-niveau en gaf die primeur een fraai vervolg door te stunten tegen de Amerikaan Taylor Fritz, de nummer veertien van de wereld. Die knappe zege voelde als een doorbraak, zei hij kort na afloop.

De 1,88 meter lange en met een sterke service gezegende Roosendaler ging tegen Gaston, de nummer 66 van de wereld, door met waar hij gebleven was, maar ook de 21-jarige Fransman liet zien wat hij in zijn mars heeft. Pas in de twaalfde game moest een serveerder, Gaston in dit geval, serieus op zijn tellen passen.

Tiebreak

Een tiebreak moest niettemin de beslissing brengen in de eerste set. Daarin mocht Van Rijthoven na twee minibreaks bij een 5-1 voorsprong van speelhelft wisselen om na een sterke tweede en eerste service de set met 7-2 naar zich toe te trekken.

Orange Pictures
Hugo Gaston

Zijn minder solide service brak de 1,73 meter metende Gaston, die in dit geval graag een centimeter of vijftien langer zal zijn geweest, op 2-2 in de tweede set op. De lefty kreeg na een door Van Rijthoven prachtig opgezette rally het eerste breakpoint van de wedstrijd te slikken, waarna een sterke return van zijn opponent de Fransman fataal werd.

Nummertje vier

Drie servicegames later had Van Rijthoven, die in totaal twaalf aces van zijn racket liet vertrekken, de overwinning en een plaats in de halve finales veiliggesteld, daarmee zijn droomweek met nog eens minstens een dag verlengend.

"Ik kreeg een wildcard en hoopte in ieder geval één heel goede wedstrijd te spelen. Twee is mooi, drie is fantastisch en nu komt nummertje vier eraan. Dat is natuurlijk iets waar je eigenlijk niet van durft te dromen als je zo'n toernooi begint."

Van Rijthoven wist precies waar de crux lag tegen Gaston. "Mijn service gaf de doorslag. Hij kwam er niet aan te pas in mijn servicegames. En ik kreeg één kans op zijn service en die pakte ik gelijk. Ze hebben op gras veel moeite om mij te breken, merk ik. Dat geeft hen extra druk omdat ze weten dat als ze zelf een servicegame verliezen, het heel moeilijk wordt."

De opslag zal ook weer de sleutel zijn in de halve finale van zaterdag, waarin hij hoe dan ook een grote naam treft. "Zeker. Maar ik weet waartoe ik op gras in staat ben. Laat ze maar komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl