Een dronefoto van het datacenter AMS van Microsoft in het landschap van Middenmeer
NOS Nieuws

Hyperscale-datacenters in Nederland? Nog maar op twee plekken welkom

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Er zijn straks in Nederland nog maar twee plekken waar hyperscale-datacenters gebouwd mogen worden. Dat staat in het ontwerpbesluit van minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, waar het kabinet vandaag mee heeft ingestemd.

De gemeentes waar nog wel gebouwd mag worden, zijn Hollands Kroon in Noord-Holland en Het Hogeland in Groningen.

Het ontwerpbesluit betekent dat andere gemeenten in hun bestemmings- of omgevingsplan geen nieuwe hyperscales mogen toestaan.

De regel geldt voor alle aanvragen die na 16 februari zijn ingediend. Op die datum werd er een tijdelijke stop ingesteld. Het gaat om datacenters van meer dan 10 hectare in omvang en met een elektriciteitsvraag van 70 megawatt of meer.

'Schaarste te groot'

Het ontwerpbesluit wordt nu naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd en er komt ook een internetconsultatie. In een toelichting zegt De Jonge dat "Nederland te klein is en de schaarste is te groot om slordig om te gaan met onze ruimte of met onze energie".

Er is één uitzondering: het datacenter van Facebooks moederbedrijf Meta in Zeewolde. Dat proces loopt namelijk al. Vandaag werd duidelijk dat het Rijksvastgoedbedrijf op dit moment niet de grond wil verkopen die nodig is om de bouw mogelijk te maken.

Een uitleg over hoeveel energie dat datacentrum zou verbruiken:

Zoveel stroom verbruikt het megadatacenter van Meta straks

De Jonge wil echter de deur niet definitief dichtgooien. Hij wil nu eerst praten met de gemeente Zeewolde. Die krijgt naar verwachting over zo'n twee weken een nieuw college, met partijen die tegen de komst van het datacenter zijn.

Volgens het kabinet voldoen Hollands Kroon en Het Hogeland als enige gemeenten aan de eisen: ze liggen aan de rand van het land, en er is voldoende ruimte en voldoende groene stroom.

In beide gemeenten staan nu al dit soort megadatacenters. In Hollands Kroon staan de meeste; Microsoft heeft er al een staan en nog één in aanbouw (en heeft plannen voor nog meer) en ook Google heeft daar een datacenter staan. In de Eemshaven, in Het Hogeland, heeft Google een tweede datacenter staan.

Plannen andere gemeenten

Twee andere noordelijke gemeenten, Eemsdelta en Groningen, hebben eerder aan de NOS bevestigd dat er bij hen plannen zijn voor hyperscales van 20 hectare. Op dit moment is het onduidelijk wat dit ontwerpbesluit precies voor hen betekent. Woordvoerders waren vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Oldambt (Winschoten) heeft eerder bevestigd dat Google 15 hectare grond heeft gekocht, een woordvoerder kon vandaag niet zeggen wat de eventuele gevolgen zullen zijn van dit ontwerpbesluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl