NOS NieuwsAangepast

Meta pauzeert 'Zeewolde', Tweede Kamer roept op tot blokkade

Facebooks moederbedrijf Meta drukt in Zeewolde op de pauzeknop. Het verder ontwikkelen van het geplande megadatacenter wordt "gezien de huidige omstandigheden" in ieder geval tijdelijk gestaakt. Voor hoelang is niet duidelijk.

Het besluit komt nog geen uur nadat een meerderheid van de Tweede Kamer de regering had opgeroepen de bouw voor nu tegen te houden. Eerst moet worden vastgesteld of het Rijk dergelijke megadatacenters wel wil hebben. Eerder riep de Eerste Kamer het kabinet hier ook al toe op.

Het lijkt er dus sterk op dat het bedrijf zijn knopen heeft geteld en heeft geconcludeerd dat de maatschappelijke en politieke druk nu te groot is om verder te gaan. In een verklaring benadrukt het bedrijf dat het in 2019 "door de lokale, provinciale en nationale overheid is uitgenodigd om een datacenterinvestering in Nederland - en in Zeewolde in het bijzonder - te overwegen" en stelt dat een "goede match" met de gemeente altijd het belangrijkste criterium is geweest.

'Goed nieuws'

Na de gemeenteraadsverkiezingen bleek een meerderheid in de raad van Zeewolde tegen de plannen te zijn. Ook minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gaf aan ervan af te willen. Dat maakte de plannen al zeer onzeker. In een reactie noemt een woordvoerder van minister De Jonge het "goed nieuws" dat Meta op de pauzeknop heeft gedrukt. Wel wordt benadrukt dat het ministerie in gesprek is met de gemeente en niet met Meta.

Het wachten is en blijft op het Rijksvastgoedbedrijf, dat moet bepalen of het grond wil verkopen aan Meta. Zonder die grond kan het datacenter dat het techbedrijf voor ogen heeft, niet worden gebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl