Impressie van het beoogde datacenter
NOS NieuwsAangepast

Komst datacenter Meta verder op losse schroeven, grond nog niet verkocht

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat de grond die Facebooks moederbedrijf Meta nodig heeft om in Zeewolde een megadatacenter te bouwen voorlopig niet verkopen aan de gemeente. Volgens minister De Jonge voldoet het bedrijf nu niet aan de voorwaarden die zijn ministerie heeft gesteld.

Daarmee is het plan nog niet definitief van de baan, zegt De Jonge. Hij wil in gesprek met Zeewolde over hoe het nu verder moet. Meta wilde het megadatacenter bouwen op 166 hectare grond (245 voetbalvelden). Bijna de helft daarvan, 80 hectare, is in handen van de staat. Verkoop daarvan loopt dus via de vastgoedorganisatie.

Meta wil niet op de nieuwste ontwikkelingen reageren.

Voorwaarden verkoop

Toenmalig minister Knops van Binnenlandse Zaken heeft voorwaarden verbonden aan de verkoop. Zo moet er worden ingezet op minimaal energieverbruik en maximale duurzaamheid en moeten er zo veel mogelijk zonnepanelen worden geplaatst, inclusief op de daken en de gevels. Ook moet gebruik worden gemaakt van intelligente koeling en moet de restwarmte van het datacenter worden kunnen hergebruikt.

Zeewolde heeft een plan ingediend waarin de gemeente uitlegt hoe ze denkt aan de voorwaarden te voldoen. TNO heeft hiernaar gekeken en in het rapport hierover zegt het onderzoeksinstituut dat er niet wordt ingezet op maximale opwek van zonne-energie. Daarnaast concludeert TNO dat er geen garantie is dat de restwarmte kan worden hergebruikt voor een warmtenet. Het kan nog anderhalf tot twee jaar duren voordat de gemeente weet of het warmteproject haalbaar is.

Een netelig punt rond de komst van het megadatacenter was dat het heel veel stroom verbruikt. In deze video leggen we uit hoe dat zit:

Zoveel stroom verbruikt het megadatacenter van Meta straks

De vraag is nu wat de gemeente gaat doen. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen in maart is er een ruime meerderheid tegen de komst van het datacenter. Onderhandelingen over een nieuw college, bestaand uit Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie, bevinden zich al wel in een vergevorderd stadium. Vanuit beide partijen klinkt de boodschap dat het besluit niet zomaar kan worden teruggedraaid.

"Het is weer een stapje moeilijker geworden om het datacenter hier neer te zetten", zegt Tom Zonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, de grootste partij in de raad. Hij kan echter nog niet zeggen of het hiermee over is. "Dat kan ik nog niet beoordelen. De gemeente heeft een inspanningsverplichting, we kunnen het niet zomaar hierbij laten zitten. Want dan loop je de kans een schadeclaim te krijgen. Hopelijk geeft het gesprek met de minister meer duidelijkheid."

Deur niet dicht

Aan de ene kant is de komst van het datacenter dus verder op losse schroeven komen te staan. Meta besloot zelf eerder al het project te pauzeren toen zowel de Eerste als Tweede Kamer in meerderheid ertegen bleek te zijn. Maar tegelijkertijd durft op dit moment niemand de deur echt dicht te slaan voor het Amerikaanse techbedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl