AFP
NOS Sport

Turnsters eisen 1 miljard dollar van FBI in zaak rond misbruik turnarts Nassar

Meer dan negentig (oud-)turnsters eisen meer dan 1 miljard dollar (omgerekend ruim 931 miljoen euro) schadevergoeding van de FBI vanwege het falen in de zaak rond seksueel misbruik door de Amerikaanse turnarts Larry Nassar.

De politiedienst zou veel te afwachtend hebben gereageerd toen de eerste signalen binnenkwamen, waardoor het misbruik maandenlang kon doorgaan. Twee weken geleden besloot het ministerie van Justitie de voormalig FBI-agenten niet te vervolgen.

Tot de groep eisers behoren olympisch kampioenen Simone Biles, Alexandra Raisman en McKayla Maroney. De meerderheid van de (oud-)turnsters zegt dat de voormalige arts van de Amerikaanse bond hen heeft misbruikt, nadat in 2015 bij de FBI al melding was gemaakt van het misbruik.

Niet met grootste ernst

Afgelopen zomer verscheen een rapport van inspecteur Michael Horowitz van het Amerikaanse ministerie van Justitie waarin stond dat het FBI-bureau in Indianapolis "niet met de grootste ernst en urgentie op de beschuldigingen aan het adres van Nassar heeft gereageerd".

AFP
Larry Nassar in 2018

De federale wetgeving geeft een overheidsinstantie als de FBI zes maanden de tijd om te reageren op de claim van de (oud-)turnsters. Afhankelijk van de reactie van de dienst kunnen er rechtszaken volgen.

Nassar werd begin 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 175 jaar vanwege het seksueel misbruik van honderden jonge turnsters.

Simone Biles en drie andere turnsters getuigden in 2019 in de Amerikaanse Senaat over het misbruik. "Het hele systeem is schuldig", zeiden ze toen:

Amerikaanse turnsters over misbruik: 'Het hele systeem is schuldig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl