AFP
NOS Sport

Biles en andere turnsters willen vertrek voltallig olympisch comité VS

Simone Biles heeft samen met drie andere Amerikaanse topturnsters gepleit voor het vertrek van het voltallige bestuur van het olympisch én paralympisch comité van de Verenigde Staten (USOPC). De topatletes hebben daar middels een brief aan het Congres om gevraagd.

Volgens Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman en Maggie Nichols heeft het bestuur onvoldoende actie ondernomen in de misbruikzaak rond teamarts Larry Nassar. Turnarts Nassar misbruikte naast Biles honderden andere turnsters, waarvoor hij in 2018 175 jaar celstraf kreeg.

De turnsters vinden dat de USOPC fouten heeft gemaakt in de aanpak van het schandaal en pleiten daarom voor het vertrek van het bestuur. Het nationale comité liet in een reactie weten al grote bestuursveranderingen te hebben doorgevoerd.

"De brief aan het Congres onderstreept hun bezorgdheid en we vinden het heel moedig van de slachtoffers dat ze deze problemen onder de aandacht blijven brengen. We hebben de meest ingrijpende bestuursveranderingen in twee decennia doorgevoerd en werken vol aan de aanpak van seksueel misbruik op ieder niveau in de sport", is de reactie van de USOPC.

Onderzoek

Een maand geleden getuigden Biles en andere (oud-)turnsters in de Amerikaanse Senaat getuigd over het misbruik. De Senaat doet onderzoek naar het handelen van de FBI in de zaak rond Nassar. De dienst zou veel te afwachtend hebben gehandeld destijds.

Vorige maand werden Biles en andere (oud-)turnsters als getuigen gehoord door een commissie van de Amerikaanse Senaat die onderzoek doet naar mogelijk falen van de FBI in de zaak rond Nassar.

Afgelopen juli verscheen een vernietigend rapport van inspecteur Horowitz van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daarin stond dat het FBI-bureau in Indianapolis "niet met de grootste ernst en urgentie op de beschuldigingen aan het adres van Nassar heeft gereageerd". Door tal van fouten, zo luidt de conclusie in het rapport, kon het seksueel grensoverschrijdend gedrag maandenlang voortduren.

Staatssecretaris na gesprekken met turnsters: 'Grijpt je naar de strot'

Ook in Nederland is het misbruik in de topsport onderwerp van gesprek. Vorig jaar kwamen meerdere oud-turnsters naar buiten met verhalen over grensoverschrijdend gedrag door coaches. Maandag bood NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen excuses aan de slachtoffers namens de sportkoepel.

Woensdag hield de Tweede Kamer een debat over de misstanden in de turnsport. Naderhand heeft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis toegezegd een breed, onafhankelijk onderzoek in de hele topsportwereld te willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl