ANP
NOS Sport

Turnster Biles over dramatische Spelen: 'Had al ruim voor Tokio moeten stoppen'

Simone Biles heeft twee maanden geleden bijna alle olympische turnwedstrijden op het laatste moment afgezegd. Nu vertelt ze tijdens een openhartig gesprek met New York Magazine dat ze helemaal niet aan de Spelen in Tokio had moeten meedoen en spijt heeft van haar deelname.

"Als je kijkt naar alles wat ik de afgelopen zeven jaar heb doorgemaakt, had ik nooit meer in het olympisch team moeten komen", concludeert de 24-jarige Amerikaanse. "Ik had al ruim voor Tokio moeten stoppen, toen het in de media twee jaar lang over Larry Nassar ging. Het was te veel."

Turnarts Nassar misbruikte naast Biles honderden andere turnsters, waarvoor hij 175 jaar celstraf kreeg.

Topfavoriet trots op één keer op brons

Biles won in 2016 vier keer goud in Rio de Janeiro en ging als absolute topfavoriet naar Tokio. Daar kon ze het enkel nog opbrengen in actie te komen op de balk.

"Voor de andere onderdelen was het niet veilig voor me om mee te doen", lichtte ze toe, nadat ze boven haar eigen verwachting brons had gepakt. Als lid van de Amerikaanse ploeg kreeg ze nog zilver.

Simone Biles na het winnen van brons in Tokio.

Veelbesproken Biles trots op brons: 'Had een medaille niet meer verwacht'

Biles ging met de doelstelling naar Tokio om daar zes gouden medailles te pakken, nadat ze in aanloop naar de Olympische Spelen haar turncarrière weer had opgepakt.

"Ik was niet van plan om me door Nassar iets te laten afpakken waarvoor ik sinds mijn zesde heb gewerkt. Ik wilde hem dat plezier niet van me af laten nemen. Dus ik zette door zolang mijn geest en lichaam dat toestonden", aldus Biles.

De grens bleek snel bereikt, want Biles kreeg last van zogeheten 'twisties'; ze verloor door de mentale druk haar coördinatie bij moeilijke oefeningen.

Alles met een reden

"Na aankomst in Tokio werd ik steeds nerveuzer. We hadden heel goed getraind, maar ik voelde niet het zelfvertrouwen dat daarbij paste. Fysiek was ik er niet klaar voor. We probeerden van alles, maar mijn lichaam zei: Simone, rustig, ga zitten, dit gaan we niet doen. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt", vervolgt Biles.

"Mensen vragen me nu: als je het over zou mogen doen, zou je dat dan doen? Maar nee, dat wil ik niet, want alles gebeurt met een reden. Ik heb veel over mezelf geleerd: moed, veerkracht, hoe ik 'nee' moet zeggen en voor mezelf op moet komen.

Simone Biles wint vier keer olympisch goud in Rio de Janeiro.

OS 2016: Biles wint vier keer goud, maar eentje niet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl