Turnster Guan Chenchen is de nieuwe olympisch kampioene op het onderdeel balk.

De 16-jarige Chinese is de opvolgster van Sanne Wevers, die goud veroverde bij de Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse wist in Tokio niet tot de finale door te dringen.

Guan pakte in het Ariake Gymnastics Centre van Tokio het goud met een score van 14.633 voor landgenote Tang Xijing (14.233) en de Amerikaanse Simone Biles (14.000), die haar mentale problemen overwon met een bronzen oefening.

Guan had in de kwalificaties al de hoogste score en maakte die favorietenrol waar in de finale.

Guan Chenchen Reuters

Het was voor de jonge Chinese de eerste grote prijs uit haar loopbaan. Guan maakte in september 2020 haar debuut bij de senioren tijdens de nationale kampioenschappen.

Balk was het enige onderdeel waarop Guan tijdens de Olympische Spelen in Tokio acte de présence gaf.

Biles bezorgde zichzelf en de internationale turnwereld een grote glimlach na haar goede optreden.

Haar oefening leverde weliswaar geen goud op, maar de zelfverzekerde manier waarop Biles zichzelf in de finale presenteerde was een overwinning op zich.

Bekijk hieronder de oefening van Simone Biles tijdens de olympische balkfinale:

Biles evenaarde met haar zevende medaille landgenote Shannon Miller, die op de Spelen van 1992 en 1996 in totaal zeven plakken verzamelde.

'Koester deze medaille meer dan andere medailles'

"Ik koester deze medaille veel meer (in vergelijking met andere medailles, red.) na wat ik heb moeten doorstaan", zei ze na afloop. "Ik had niet verwacht een medaille te winnen. Ik wilde gewoon voor mezelf mijn oefening turnen en dat heb ik gedaan."

Bekijk hieronder de oefening van Simone Biles tijdens de olympische balkfinale:

Veelbesproken Biles trots op brons: 'Had een medaille niet meer verwacht' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het was voor Biles haar eerste optreden, nadat de turnkampioene zich in Tokio voor vijf onderdelen had afgemeld vanwege mentale problemen.

De 24-jarige Amerikaanse had het besluit genomen na een mislukte sprong tijdens de finale van de landwedstrijd op 27 juli. Biles liet vervolgens ook de onderdelen sprong, brug, vloer en de individuele meerkamp schieten.

Voormalig turnster Céline van Gerner, tijdens de Spelen co-commentator van de NOS, legde eerder deze week uit dat de mentale blokkade van Biles geen onbekend fenomeen in het turnen is.

Het heeft volgens Van Gerner onder meer te maken met het abrupte verlies van oriëntatie tijdens het maken van een schroef bij een sprong.

STER reclame