Simone Biles (l), McKayla Maroney, Aly Raisman, en Maggie Nichols (r)
NOS Nieuws

Turnster Biles over misbruik Nassar: 'Ik wil niet dat anderen dit meemaken'

Simone Biles en drie andere (ex-)turnsters hebben in de Amerikaanse Senaat getuigd over het misbruik dat is gepleegd door de voormalige ploegarts Larry Nassar. De voormalige turnarts zit al enkele jaren vast, maar er loopt nog een onderzoek naar het handelen van de FBI in de misbruikzaak.

Biles en andere atleten spraken tegenover een speciale onderzoekscommissie hun woede en onmacht uit over de gang van zaken bij de FBI destijds. "We zijn allemaal tekortgedaan en verdienen een antwoord. We hebben allemaal het gevoel dat de FBI een oogje heeft dichtgeknepen", getuigde een emotionele Biles tijdens de zitting. Daarbij waren ook Aly Raisman, McKayla Maroney en Maggie Nichols aanwezig.

Biles voegde toe: "Ik zit hier omdat ik niet wil dat anderen dit meemaken". De kampioene gaf verder te kennen dat zij nog steeds lijdt onder het misbruik:

Amerikaanse turnsters over misbruik: 'het hele systeem is schuldig'

Maroney bevestigde de aantijgingen van viervoudig olympisch kampioene Biles. "De FBI heeft het misbruik niet alleen maandenlang links laten liggen, ze hebben mijn getuigenis ook vervalst", zei Maroney, zelf tweevoudige wereldkampioene sprong. De turnsters verwijten de politiedienst ondanks hun getuigenissen niet op tijd te hebben ingegrepen, waardoor het misbruik langer kon voortduren.

FBI-directeur Chris Wray bood excuses aan voor het optreden van de politiedienst. Ook zei hij dat de agenten die betrokken waren bij het onderzoek naar het misbruik niet meer voor de FBI werken.

Vernietigend rapport

Afgelopen juli verscheen een vernietigend rapport van inspecteur Horowitz van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daarin stond dat het FBI-bureau in Indianapolis "niet met de grootste ernst en urgentie op de beschuldigingen aan het adres van Nassar heeft gereageerd". Door tal van fouten, zo concludeerde het rapport, kon het seksueel grensoverschrijdend gedrag maandenlang voortduren.

Nassar was 18 jaar lang arts van gymnastiekbond USA Gymnastics. In 2015 werd een onderzoek naar hem gestart en twee jaar later werd hij wegens seksueel misbruik veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar. Ook werd Nassar veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Honderden (voormalig) atleten getuigden tegen de sportarts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl