Larry Nassar tijdens zijn veroordeling AFP

Het voltallige bestuur van de Amerikaanse turnbond treedt af. Daarmee wordt gehoor gegeven aan een oproep eerder deze week van het Amerikaanse olympisch comité, dat de bond had opgeroepen om schoon schip te maken na het misbruikschandaal rond voormalig teamarts Larry Nassar.

Nassar is aangeklaagd door ruim 125 meisjes en vrouwen. Verschillende topturnsters, onder wie viervoudig olympisch kampioene Simone Biles, Gabrielle Douglas, Aly Raisman en McKayla Maroney, hebben gezegd dat ze door Nassar zijn misbruikt.

De 54-jarige Nassar is woensdag veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar. Hij kreeg in december al een gevangenisstraf van zestig jaar vanwege het bezit van kinderporno.

Er waren al bestuurders van de bond teruggetreden, maar het olympisch comité stond erop dat er verdergaande maatregelen genomen zouden worden. De bond moet nu minutieus verslag uitbrengen van alles wat er wordt gedaan om te voorkomen dat er weer zoiets kan gebeuren. Ook moeten alle medewerkers trainingen volgen op het gebied van veiligheid en ethiek.

STER reclame