Larry Nassar (r) AFP

Het olympisch comité van de Verenigde Staten eist in een open brief dat de volledige top van de nationale gymnastiekbond opstapt vanwege het misbruikschandaal in het Amerikaanse turnen.

Begin deze week stapten al drie directieleden van USA Gymnastics op vanwege het schandaal dat afgelopen jaar naar buiten kwam. Meer dan 150 turnsters, onder wie viervoudig olympisch kampioene Simone Biles, onthulden misbruikt te zijn door voormalig teamarts Larry Nassar.

"Het is van groot belang dat USA Gymnastics een geheel nieuwe bestuurstop krijgt", staat in de brief, die is opgesteld door directeur Scott Blackmun.

Het olympisch comité laat ook een onafhankelijk onderzoeken uitvoeren om te achterhalen hoe het kan dat zulk grootschalig misbruik zo lang heeft kunnen doorgaan.

Universiteit

Woensdag verklaarde de president van Michigan State University, waar Nassar ook werkzaam was, haar werkzaamheden neer te leggen. Lou Anna Simon schrijft dat het verklaarbaar is dat zij als president wordt aangewezen als medeschuldig.

De universiteit lag de afgelopen tijd onder vuur omdat signalen en klachten over het misbruik door Nassar niet goed zouden zijn opgepakt.

Nassar

De 54-jarige Nassar werd woensdag veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar. De voormalig teamarts kreeg in december al een gevangenisstraf van zestig jaar vanwege het bezit van kinderporno.

STER reclame