AFP
NOS Nieuws

Amerikaanse turnsters treffen schikking met turnbond na misbruikschandaal

Enkele honderden Amerikaanse turnsters die slachtoffer werden van misbruik door teamarts Larry Nassar hebben een schikking getroffen met de Amerikaanse turnbond en het Amerikaans Olympisch Comité. De omvang van de schikking is 380 miljoen dollar, oftewel 340 miljoen euro.

De deal is bekendgemaakt in een rechtszitting in Minneapolis. Volgens een advocaat van meerdere slachtoffers is vijf jaar aan de schikking gewerkt.

Onder de turnsters zijn olympisch kampioenen Simone Biles, Alexandra Raisman en McKayla Maroney. Zij legden eerder dit jaar in een hoorzitting in de Senaat een verklaring af over het seksueel misbruik. De turnsters waren uitermate kritisch over het handelen van de turnbond, die er niet in slaagde om hen te beschermen tegen Nassar. De voormalige teamarts zit een levenslange gevangenisstraf uit.

Biles zei toen: "Ik zit hier omdat ik niet wil dat anderen dit meemaken":

Amerikaanse turnsters over misbruik: 'Het hele systeem is schuldig'

De Amerikaanse turnbond, USA Gymnastics, vroeg in 2018 faillissement aan. Dat gebeurde nadat turnster Jamie Dantzscher als eerste een rechtszaak was begonnen tegen de bond in verband met het misbruik. Het geld voor de schikking met de grote groep turnsters komt grotendeels van de verzekeraar van de turnbond.

USA Gymnastics hoopt na de vandaag aangekondigde schikking een doorstart te maken. Met de slachtoffers in het misbruikschandaal is afgesproken dat zij een afvaardiging krijgen in het bestuur van de bond. Zo kunnen zij in de toekomst invloed uitoefenen op hoe de organisatie omgaat met beschuldigingen van seksueel misbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl