John Geddert (l) met de Amerikaanse olympische turnploeg in 2012 AFP

John Geddert, de voormalig coach van de Amerikaanse olympische turnploeg, heeft een eind aan zijn leven gemaakt. De 63-jarige Geddert deed dit kort nadat hij door het Openbaar Ministerie in Michigan van mensenhandel en seksueel misbruik was beschuldigd. Tegen hem waren 24 aanklachten ingediend.

Geddert leidde de Amerikaanse turnsters in 2012 als hoofdcoach naar de olympische titel. In 2018 zou hij zijn werkzaamheden hebben neergelegd. Hij wordt er nu van beschuldigd dat hij jonge turnsters heeft gedwongen om te trainen bij hem, waarna hij ze verbaal en fysiek zou hebben mishandeld.

"De slachtoffers lijden aan eetstoornissen, waaronder boulimia en anorexia. Er zijn zelfmoordpogingen en pogingen tot zelfbeschadiging gemeld. Ze werden herhaaldelijk gedwongen om te presteren, zelfs als ze geblesseerd waren. Er was sprake van extreem emotioneel en fysiek misbruik, inclusief aanranding", schetst aanklager Dana Nessel de beschuldigingen aan het adres van Geddert.

Gelogen in onderzoek naar zedendelinquent Nassar

Geddert was ook eigenaar van een trainingscomplex waar de veroordeelde zedendelinquent Larry Nassar als sportarts werkzaam was. Nassar werd drie jaar geleden veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar wegens seksueel misbruik van meerdere turnsters.

In het onderzoek naar Nassar, die als arts werkte bij de Amerikaanse turnploeg, zou Geddert gelogen hebben. Zo verklaarde hij dat er nooit klachten waren over de arts met wie hij twintig jaar samenwerkte.

Sinds het schandaal rond Nassar was Geddert op non-actief gesteld door de Amerikaanse turnbond. Drie uur nadat de aanklachten aan zijn adres openbaar werden gemaakt, pleegde hij zelfmoord.

STER reclame