Rusland en Turkije bespreken 'graancorridor' zonder Oekraïne
Rusland en Turkije hebben een plan besproken om de export van Oekraïens graan mogelijk te maken. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zei na het gesprek met zijn Russische ambtgenoot Lavrov in de Turkse hoofdstad Ankara dat er een "haalbaar" voorstel voor een zogenoemde graancorridor op tafel ligt. Naast Turkije zou de VN een rol moeten spelen in het plan voor een veilige export van graan via de Zwarte Zee.
Wel zijn er nog meer gesprekken nodig met Kiev en Moskou over onder meer veiligheidsgaranties, zei Cavusoglu. Er was geen afvaardiging van Oekraïne uitgenodigd voor het overleg.
Vanuit Oekraïne is er sceptisch gereageerd op het plan. De directeur van de Oekraïense graanbranche, Serhi Ivasjtsjenko, zegt dat alleen Turkije volgens hem niet voldoende is om de veiligheid van de corridor te garanderen.
Oekraïne is een van de grootste exporteurs ter wereld van tarwe, maïs en gerst.
Westerse landen beschuldigen Rusland ervan een wereldwijde voedselcrisis te creëren door de havens van Oekraïne af te sluiten. Rusland houdt juist het Westen en ook Oekraïne verantwoordelijk voor de crisis.
Lavrov heeft herhaald dat de bal bij Oekraïne ligt om een veilige route voor de schepen in de Zwarte Zee mogelijk te maken. Het land zou de eigen havens moeten ontmijnen. Hij benadrukte dat Rusland geen misbruik zal maken van de situatie.
Verder verkondigde Rusland vandaag dat het transport van Oekraïens graan via de Zee van Azov en de Zwarte Zee vanaf deze week weer mogelijk is vanuit de haven van Berdjansk. Het Russische staatspersbureau Tass schrijft dat de mijnen die de toegang blokkeerden zijn geruimd. Berdjansk ligt in het gebied dat door Russische en pro-Russische troepen is bezet.
Door de huidige blokkade kan Oekraïne slechts 2 miljoen ton graan per maand exporteren, meldde het Oekraïense ministerie van Landbouw gisteren. Normaal exporteert het land 5 miljoen ton graan per maand. Er ligt volgens Kiev nog zo'n 22 miljoen ton graan opgeslagen in silo's.
In onderstaande video legt NOSop3 uit hoe de oorlog in Oekraïne duizenden kilometers verderop zorgt voor nóg ernstigere honger: