De Britse premier Boris Johnson loopt zijn ambtwoning op Downing Street 10 uit
NOS NieuwsAangepast

Conservatieven beslissen vanavond over lot premier Johnson

De Britse Conservatieve Partij gaat stemmen over de politieke toekomst van premier Johnson. De benodigde 54 aanvragen van partijgenoten in het parlement zijn binnen en dus is er voor vanavond een stemming aangevraagd.

Steeds meer partijgenoten willen dat Johnson vertrekt vanwege 'partygate', het schandaal rondom feestjes van overheidspersoneel tijdens lockdowns.

Johnson laat weten dat hij blij is met deze kans om "een eind te maken aan maanden van speculatie, er een streep onder te zetten en verder te gaan".

Verschillende prominente partijgenoten hebben al laten weten dat ze hun leider steunen. Zo zegt buitenlandminister Truss dat Johnson haar steun heeft wegens zijn coronabeleid en standpunten over Oekraïne.

Om Boris Johnson weg te sturen moet een meerderheid van zijn fractie hem laten vallen. Momenteel gaat het om minimaal 180 Conservatieve parlementariërs. Wordt die meerderheid behaald, dan gaat de Conservatieve Partij op zoek naar een nieuwe leider, die dan ook premier wordt.

Als Johnson de stemming overleeft, kan er een jaar lang geen nieuwe vertrouwensstemming worden georganiseerd. De Tory-parlementariërs mogen vanavond tussen 19.00 en 21.00 uur Nederlandse tijd hun stem uitbrengen, de uitslag wordt direct daarna bekendgemaakt.

Eind vorig jaar werd bekend dat medewerkers van Downing Street 10 in de coronaperiode geregeld borrels en feestjes hebben bijgewoond, hoewel dat vanwege de strenge lockdowns op dat moment verboden was. Er doken foto's op van Johnson die het glas heft op een vertrekkend collega en een verrassingsfeestje met de jarige premier.

In een onderzoek berispte topambtenaar Sue Gray de aanwezigen, die soms stomdronken waren geweest. "Veel van deze bijeenkomsten hadden niet mogen plaatsvinden", schreef ze in haar eindrapport. "Leidinggevenden, zowel politiek als ambtelijk, moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor deze cultuur."

Uit politieonderzoek bleek dat vele tientallen medewerkers de lockdownregels hadden overtreden. Er werden 126 boetes uitgedeeld, waaronder aan Johnson zelf en enkele prominente medewerkers. Het leidde tot excuses van de premier in het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl