Johnson bij het debat in het Lagerhuis vandaag
NOS Nieuws

Johnson biedt excuses aan in Lagerhuis om partygate, oppositie wil onderzoek

In het Britse Lagerhuis heeft premier Johnson opnieuw excuses aangeboden voor zijn betrokkenheid bij 'partygate'. Afgelopen week kreeg de premier een boete voor het verjaardagsfeestje dat hij twee jaar geleden bijwoonde, terwijl er strenge lockdownregels golden. Johnsons optreden in het Lagerhuis was het eerste sinds hij de boete kreeg, en de oppositie stak zijn afkeuring over de handelwijze van de regeringsleider niet onder stoelen of banken.

Johnson bood zijn "oprechte verontschuldigingen" aan de Lagerhuisleden aan, maar zei tegelijkertijd dat het niet bij hem "op was gekomen" dat de bijeenkomst als feestje gezien zou kunnen worden. De oppositie reageerde schamper op zijn uitspraken: oppositieleider Starmer noemde Johnson een leugenaar, en stuurt aan op zijn vertrek.

De Britse premier kreeg afgelopen week een boete van 50 pond opgelegd omdat hij in de ambtswoning een feestje ter gelegenheid van zijn verjaardag had bijgewoond. Dat had zijn staf als verrassing voor hem georganiseerd. Hij werd daarmee de eerste premier in de geschiedenis van het land van wie bekend is dat hij tijdens zijn ambtstermijn de wet heeft overtreden.

In het Lagerhuis erkende Johnson vandaag dat zijn aandeel in partygate tot veel "woede en gekwetste gevoelens" heeft geleid onder de bevolking, die zich in juni 2020 aan strenge coronamaatregelen moest houden.

Aankomende donderdag debatteert en stemt het Lagerhuis op initiatief van Labour over een verder onderzoek. Dat moet uitwijzen of Johnson bewust het parlement heeft misleid, toen hij verklaarde zich aan de coronaregels gehouden te hebben. Omdat de Conservatieven in het Lagerhuis een meerderheid hebben, is het maar de vraag of het voorstel het haalt.

Meerdere boetes

Premier Johnson ligt al langer onder vuur. Eind januari verscheen een rapport van topambtenaar Sue Gray, waarin forse kritiek werd geuit op de premier. Gray schreef onder meer over "falend leiderschap", waarop Johnson ook al excuses aanbood.

Johnson is niet de enige binnen de regering die een boete heeft gekregen voor het overtreden van de coronaregels. In maart werden twintig boetes uitgeschreven, vorige week volgden er nog eens dertig. Ook minister van Financiën Rishi Sunak kreeg een boete, net als Johnsons echtgenote Carrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl