Sommige feestjes waren in de ambtswoning van de premier EPA

De politie in Londen heeft twintig boetes uitgedeeld aan mensen die lockdownfeestjes bijwoonden in onder meer Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Mogelijk volgen er nog meer boetes, het onderzoek van de politie loopt nog. De politie heeft meer dan honderd mensen die aanwezig waren tijdens een of meerdere feestjes een vragenlijst gestuurd over de feestjes en getuigen gehoord.

Wie de boetes hebben gekregen, heeft de politie niet bekendgemaakt. Ook is onbekend voor welke van de twaalf onderzochte bijeenkomsten de boetes zijn opgelegd. Mocht de Britse premier Boris Johnson zelf een van de ontvangers zijn van een boete, dan zal dat bekendgemaakt worden, zei zijn kantoor eerder.

Op verschillende momenten tijdens de pandemie werden er in overheidsgebouwen borrels of feestjes georganiseerd, soms met tientallen of wel honderd mensen, onder wie medewerkers van Johnson. Johnson zelf was ook bij enkele bijeenkomsten aanwezig. Op de momenten van de bijeenkomsten golden er strenge coronaregels in Engeland.

Johnson is door partygate politiek behoorlijk in de problemen gekomen. Leden van de oppositie en ook enkele parlementariërs van zijn eigen Conservatieve Partij vinden dat Johnson op moet stappen als hij zelf ook beboet wordt.

Eind januari werd er al een onderzoek gepubliceerd van de Britse topambtenaar Sue Gray. Zij concludeerde dat de feestjes niet hadden mogen plaatsvinden en dat er overvloedige hoeveelheden alcohol werden gebruikt. In dat rapport werden enkele passages weggestreept vanwege het lopende politieonderzoek.

Premier Johnson bood na het rapport zijn excuses aan voor de feestjes, maar wilde het politieonderzoek afwachten voordat hij verder zou reageren.

STER reclame