De Britse premier Johnson werd ook bekeurd
NOS Nieuws

Politie Londen sluit onderzoek 'partygate' af, 126 boetes opgelegd

De politie in Londen heeft het onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal afgesloten. In totaal werden 126 boetes opgelegd aan politici en overheidsmedewerkers. Naar premier Johnson loopt nog wel een parlementair onderzoek over zijn rol in het schandaal.

De kwestie draait om verschillende feestjes en borrels van de overheid die plaatsvonden op het moment dat er strenge coronaregels golden in Engeland. Sommige medewerkers kregen meerdere boetes. Om hoeveel personeelsleden het gaat is niet bekendgemaakt.

Ook over de identiteit van de medewerkers wil de politie niets kwijt. Wel zegt de politie dat 53 boetes aan mannen werden gegeven en 73 aan vrouwen. Alle boetes hadden betrekking op acht verschillende bijeenkomsten die tussen mei 2020 en april 2021 werden gehouden.

Premier Johnson en minister Sunak van Financiën hebben eerder al bekendgemaakt dat ze een boete hadden gekregen. Johnson kreeg een bekeuring van 50 pond opgelegd, omdat hij in de ambtswoning een feestje ter gelegenheid van zijn verjaardag had bijgewoond. Het was op dat moment verboden om met grote groepen bij elkaar te komen.

Hoe zat het ook alweer?

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

De premier kreeg de boete vorige maand, net als zijn vrouw Carrie. Volgens de BBC hoeven beiden geen bekeuringen meer te verwachten. Maar daarmee is Johnson nog niet vrijgesteld, want naast een onderzoek van de politie is er ook een parlementair onderzoek ingesteld naar zijn rol in het schandaal.

In zijn eerste reacties naar het schandaal zei de premier dat hij zich aan de toen geldende maatregelen had gehouden. Onderzoek moet nu uitwijzen of hij het parlement heeft misleid met die uitspraken. Hij zegt dat hij dat niet bewust heeft gedaan en heeft meerdere malen zijn excuses aangeboden. Leden van de oppositie hebben hem verschillende keren opgeroepen om te vertrekken.

Topambtenaar Sue Gray kreeg van Johnson de opdracht om onderzoek te doen naar het schandaal. Eind januari deelde ze een tussentijds rapport. Omdat het onderzoek van de politie op dat moment nog liep, werd een deel van het rapport niet openbaar gemaakt. De BBC meldt dat het volledige rapport volgende week wordt verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl