ANP
NOS Sport

Hockeybond kiest na Annan voor people manager: 'Maar Oranje onder Van Ass geen warm bad'

De angstcultuur die onder de vorige bondscoach Alyson Annan is ontstaan, veranderen. Dat wordt de grootste uitdaging van Paul van Ass, de nieuwe bondscoach van de hockeyvrouwen.

Volgens oud-internationals Jaap Stockmann en Kim Lammers is hij daarvoor de juiste man. Maar wie denkt dat er nu met zachte hand geregeerd wordt bij Oranje, vergist zich.

"Hij was altijd heel erg rechtlijnig en duidelijk", zegt Stockmann, die van 2010 tot 2014 met Van Ass samenwerkte bij de nationale mannenploeg. "Hij schopt tegen heilige huisjes. Hij gaat iedereen uit de comfortzone trekken. Het maakt niet uit hoeveel interlands je hebt gespeeld, iedereen begint op nul. Zijn credo: het nationale elftal is geen warm bad."

ANP
Stockmann en Van Ass in 2014 bij de Hockey World League

En laat dat laatste nou net een belangrijk kritiekpunt zijn dat uit het onderzoek onder speelsters van het nationale elftal kwam. Meer dan de helft van de speelsters heeft de prestatiecultuur bij Nederland als negatief ervaren. De internationals voelden zich geremd om de bondscoach en toonaangevende speelsters te zeggen wat ze dwarszit.

Maar dat het nationale team onder Van Ass geen warm bad zal zijn, hoeft volgens Stockmann geen nieuwe angstcultuur te betekenen. "Je hoeft niet te verwachten dat hij altijd de grappenmaker is, maar hij kan op het juiste moment een arm om iemand heen slaan."

People manager

"Hij staat bekend als people manager", vult Lammers aan. "Het valt of staat voor mij met duidelijkheid en eerlijkheid. Dat je ook het gesprek aangaat met de speelsters. Ze willen weten waar ze staan en moeten het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden. Die voelsprieten heeft Van Ass."

Van Ass was voorheen bondcoach van de Nederlandse mannen en van de mannen van HGC. Hij werkte dus niet eerder met een vrouwenploeg. Een voordeel, vindt Lammers.

Pro Shots
Kim Lammers als assistent van de vrouwen van Amsterdam

"Hij heeft dus geen voorkeuren voor speelsters van Den Bosch of Amsterdam. Het is een fris iemand. Dat is een voordeel en precies wat ze nodig hebben."

In de evaluatiegesprekken van de hockeyvrouwen na de Olympische Spelen in Tokio vertelde een groot deel van de speelsters over de verbale intimidatie, pestgedrag, geestelijke mishandeling en een zwijgcultuur binnen de ploeg. Met name de jonge speelsters gingen gebukt onder de dominantie van de ervaren speelsters.

Hiërarchie

Stockmann: "Ik zeg niet dat er bij Annan mensen werden voorgetrokken, maar op een gegeven moment waren er wel kampen ontstaan. Van Ass kent die vrouwen nagenoeg niet en is dus niet gevoelig voor de hiërarchie. De speelsters moeten het op het veld laten zien en daar zal hij als dat nodig is harde keuzes in maken. Die gaat hij niet uit de weg."

De oud-hockeyer denkt dat het zeker in het begin zal schuren tussen Van Ass en de speelsters. "Maar omdat hij altijd open en eerlijk is, of je het nou met hem eens bent of niet, is het uiteindelijk wel duidelijk."

"Hij heeft toen bij de mannen echt een teamgevoel gecreëerd. Daar was hij ongelofelijk goed in. Maar de weg ernaartoe doet pijn. De vrouwen gaan het niet cadeau krijgen."

In Langs de Lijn En Omstreken zegt hockeycommentator Philip Kooke dat de keuze voor Van Ass verrassend is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl