De Nederlandse hockeyvrouwen tijdens de olympische finale in Tokio in 2021
NOS Sport

Oranjehockeysters kritisch op bond: 'Ook zij moeten verantwoordelijkheid pakken'

  • Jiske van Haga

    Redacteur NOS Sport

  • Jiske van Haga

    Redacteur NOS Sport

Het had voor rust en duidelijkheid moeten zorgen, het afgeronde onderzoek naar de angstcultuur bij de hockeysters van het Nederlands elftal. Maar een week na de presentatie van dat onderzoek is de heersende onvrede bij de internationals alleen maar toegenomen.

Waar de onderlinge spanningen na veel gesprekken de laatste maanden grotendeels zijn weggewerkt, zit de pijn 'm nu in de relatie met de hockeybond. De speelsters verwijten de KNHB een gebrek aan zelfkritiek. "Ook zij moeten nu hun verantwoordelijkheid pakken", aldus aanvalster Frédérique Matla.

Het zit de hockeysters zo hoog dat ze zich genoodzaakt voelden om daags na de presentatie van het KNHB-rapport als spelersgroep met een eigen statement te komen. De goede verstaander leest daarin het verwijt dat de bond te laat in actie is gekomen.

"Wij vinden dat er onvoldoende aandacht is geschonken aan het uitvoeren van evaluaties, bijvoorbeeld na toernooien. Naar ons gevoel zijn we hierdoor niet goed genoeg gehoord. Signalen zijn zo onopgemerkt gebleven, en daarom niet goed genoeg opgepakt", luidt een deel van de verklaring.

"We hebben er vanuit de groep eigenlijk nooit iets over gezegd. Maar het is ons onderzoek, wij wilden dit", zegt Matla tegen de NOS over die verklaring. Het statement is volgens de 93-voudig international dus een reactie op het onderzoek, maar ook en vooral een reactie op de verklaring die de KNHB vervolgens gaf.

Geen doofpot, vindt de bond

Bij monde van Erik Gerritsen erkende de bond vorige week donderdag weliswaar dat er fouten zijn gemaakt, maar de algemeen directeur sprak tegen dat signalen niet zijn opgepakt.

"Wij vinden heel duidelijk dat er dingen niet goed zijn gegaan, maar uit het onderzoek is wel gebleken dat op het moment dat er signalen gekomen zijn, de bond wel geacteerd heeft. De bond heeft dingen niet in de doofpot gestopt", zei Gerritsen daarover.

Toch geven de speelsters aan dat er jaren overheen zijn gegaan voordat er écht geluisterd werd naar alle signalen. "Het heeft te lang geduurd voordat hier serieus naar is gekeken", zegt Matla. "We hebben er achteraan moeten zitten: 'Gá dit onderzoeken. Onderzoek hoe dit in elkaar zit."

Ook international Margot van Geffen ziet dat de hockeybond dit niet op tijd heeft opgepakt. "Dit gaat terug naar 2017, 2018, 2019. Mensen die signalen hebben gegeven, maar waarmee nooit iets is gedaan. Ook de bond moet goed in de spiegel kijken. Daarover hebben we inmiddels gesprekken gehad."

Matla: "Uiteindelijk is de bond verantwoordelijk voor de prestatiecultuur. Het is niet mijn taak om de bond de hand boven het hoofd te houden. Als groep mogen we ook echt wel kritisch zijn daarop."

Vijf minuten vóór publicatie

Die kritiek gaat volgens Matla ook over de manier waarop de bond communiceert. "De reactie van de bond op het rapport is vijf minuten vóór publicatie naar ons gestuurd. Dat hadden we het liefst anders gezien."

"Wij hebben er niks over kunnen zeggen, terwijl er misschien dingen in zouden staan waar wij niet helemaal achterstaan. Het voelt toch alsof er afstand tussen zit."

Lidewij Welten, met 231 interlands momenteel de meest ervaren speelster binnen Oranje, ziet ook hoe er een afstand is ontstaan tussen de bond en de selectie. "Dat moet samengaan in de toekomst. We gaan nu kijken of we vaker met elkaar in contact kunnen komen. Tussentijdse gesprekken met verschillende samenstellingen, uitgebreide evaluaties. Om een reëel beeld te krijgen moet je iedereen spreken."

Frédérique Matla, inmiddels aanvoerder van Oranje, in Pro League duel met de Verenigde Staten

Matla: "Wij kijken kritisch naar onszelf, houden elkaar en de staf een spiegel voor, en tegelijkertijd moet de bond dat ook doen. Zo kunnen we in de toekomst problemen voorkomen."

"Wij hebben daar als groep al belangrijke stappen in gezet en zijn op de goede weg, maar kennelijk zit er nog afstand tussen de bond en de spelersgroep, dat blijkt ook uit het verschil in beleving van de signalen. Om deze reden heb ik contact gezocht met Erik (Gerritsen, red.). We hebben afgesproken om op korte termijn in gesprek te gaan met elkaar."

Vertrouwen opbouwen

Binnen de spelersgroep zijn er dus al stappen gezet om tot een veilige en gezonde prestatiecultuur te komen. "We zijn als team druk bezig achter de schermen. Door te praten en door dingen te delen, ga je elkaar beter begrijpen", zegt Van Geffen.

Ze verwoordt het als volgt: "We zijn allemaal hetzelfde boek aan het lezen, dat was in november nog niet het geval. In januari zaten we wél in datzelfde boek en inmiddels zitten we in hetzelfde hoofdstuk."

Hockeyvrouwen zoeken nog naar sfeer na rapport negatieve prestatiecultuur

Er is dus progressie, ook in het contact met de bond. Van Geffen: "Het is een kwestie van vertrouwen opbouwen, door daden ga je dat soort dingen ervaren en komt het vertrouwen weer terug. Het is echt een kwestie van tijd."

Ook Welten beseft dat zoiets niet over één nacht ijs gaat. "Dat gaat niet van 0 naar 100 in één dag, daar zijn ze zich wel van bewust. Soms zeg je het kan beter, maar nu móét het beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl