NOS SportAangepast

Hockeybond trekt boetekleed aan: 'Ik denk aan individuele leed bij speelsters'

'Belangrijkste is dat iedereen zichzelf kan zijn, daarna komen de prestaties'

De uitkomst van een onafhankelijk onderzoek dat de Nederlandse hockeybond KNHB liet uitvoeren naar de veiligheid van het sportklimaat binnen de nationale vrouwenploeg loog er niet om. Dat prestatieklimaat blijkt de afgelopen jaren gepaard te zijn gegaan met druk, angst, onzekerheid en intimidatie.

"Ik ben geschrokken en wij zijn als hockeybond geschrokken", reageert algemeen directeur Erik Gerritsen. "We erkennen de uitkomsten van het onderzoek volledig en concluderen dat het prestatieklimaat niet veilig genoeg is. We betreuren dat. Maar ik moet daarbij ook denken aan het individuele leed dat daarachter zit bij speelsters. En dat is wat mijzelf ook raakt."

Daardoor kon het gebeuren dat de Nederlandse hockeysters in Tokio olympisch goud veroverden, maar nauwelijks genoten van dat succes. "Klopt. En dat is toch een smet op een gouden medaille. Het sportplezier is het allerbelangrijkste en dat iedereen zichzelf kan zijn. En dan vandaaruit tot goede prestaties komen. Daar moeten we het hardste aan werken."

Vreugde bij de hockeysters in Tokio

De vraag rijst of de bestuurders ook iets te verwijten valt. Ja, vindt Gerritsen. "Wel degelijk. Het is sluimerend ontstaan en steeds erger geworden. En des te treuriger: het is niet opgemerkt en niet doorbroken. Het is niet door het systeem opgemerkt, maar er moesten eerst signalen naar buiten komen."

'Geen doofpot'

Een forse misser dus, maar grote consequenties wil hij er niet aan verbinden. De directie hoeft wat hem betreft niet te wijken. "Wij vinden heel duidelijk dat er dingen niet goed zijn gegaan, maar uit het onderzoek is wel gebleken dat op het moment dat er signalen gekomen zijn, de bond wel geacteerd heeft. De bond heeft dingen niet in de doofpot gestopt."

'Er zijn bij de KNHB dingen niet goed gegaan, maar die zijn niet in de doofpot gestopt'

En nu is het aan diezelfde bond om handelend op te treden. "Het Nederlands dameselftal en de huidige bondscoach moeten zo snel mogelijk gefaciliteerd worden om de noodzakelijk stappen te kunnen zetten om het prestatieklimaat stapje voor stapje te verbeteren. En tegelijkertijd moet de KNHB aan de slag om een aantal verbeteringen aan te brengen in het systeem, bijvoorbeeld de mate van evalueren van topsportprogramma's, et cetera."

Terugkijkend is Gerritsen uiteraard vooral niet blij met wat er gebeurd is. "Maar daarna vind ik het cruciaal dat het naar buiten komt. Want dan kunnen we met elkaar proberen het te verbeteren. Ik hoop heel erg dat eerst de glimlach terugkomt, een échte glimlach, en dat niemand meer de noodzaak voelt tot geforceerd aangepast gedrag. Vandaaruit kunnen we fijn hockeyen en misschien ook weer presteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl