Paul van Ass gaat zijn nieuwe functie combineren met zijn rol als coach van HGC
NOS Sport

Hockeyvrouwen krijgen na turbulente periode Van Ass als nieuwe bondscoach

Paul van Ass wordt de nieuwe bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. Het is een veelbesproken functie, omdat onder de vorige bondscoach, Alyson Annan, een angstcultuur was ontstaan binnen de spelersgroep.

Annan, die vorig jaar olympisch goud won met Oranje, werd in januari ontslagen. In haar kielzog vertrok onlangs ook technisch directeur Jeroen Bijl bij de hockeybond, omdat hij door alle onrust naar eigen zeggen zijn functie niet goed meer kon invullen.

Van Ass is per 1 september de nieuwe bondscoach. Hij tekent een contract tot en met de Olympische Spelen van 2024 en neemt het stokje over van Jamilon Mülders, die sinds het vertrek van Annan voor de groep staat. Van Ass blijft tot de winterstop ook coach van de heren van HGC.

"Eerlijk is eerlijk, toen de KNHB mij vroeg voor deze functie moest ik er wel even over nadenken. Bij Heren 1 van HGC heb ik het namelijk erg naar mijn zin. Maar het is een enorme eer als je gevraagd wordt je land te vertegenwoordigen", aldus de 61-jarige Van Ass.

Complexe zoektocht

Met de aanstelling van Van Ass zit de complexe zoektocht naar een nieuwe bondscoach erop. Ervaren en beschikbare vrouwencoaches liggen niet voor het oprapen. Begin mei leek Rick Matthijssen, coach van de mannen van Bloemendaal, rond te zijn met de hockeybond, maar later verlengde hij toch zijn contract bij de landskampioen.

Hockeycoach Mathijssen over Oranjekwestie: 'Iemand met schone lei laten starten'

Van Ass neemt een hoop ervaring mee naar de Oranjevrouwen. Van 2010 tot en met 2014 was de Hagenaar bondscoach van de mannen, met wie hij op de Spelen van Londen in 2012 en het WK van 2014 zilver mee naar huis nam.

Angstcultuur

Van Ass, die in het verleden voornamelijk mannenteams heeft gecoacht, weet dat hij in een roerige tijd binnenstapt bij de KNHB, maar ziet dat vooral als een grote uitdaging.

"Ik ken de dames nog niet persoonlijk en heb beperkte ervaring met het coachen van damesteams. Maar uiteindelijk gaat het om het begeleiden van topsporters in de sport waarin ik al jaren actief ben", aldus Van Ass.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl