Reuters
NOS SportAangepast

Cilic in vijf sets langs Roeblev, Ruud ten koste van Rune naar halve finales

Marin Cilic heeft op zijn 'oude dag' voor het eerst de halve finales op Roland Garros bereikt. Na Daniil Medvedev, de nummer twee van de plaatsingslijst, vloerde de 33-jarige Kroaat (ATP-23) opnieuw een toptienspeler uit Rusland, ditmaal Andrej Roeblev (7): 5-7, 6-3,6-4, 3-6, 7-6 (2).

Hij treft in de volgende ronde de Noor Casper Ruud die bij het Scandinavische onderonsje met Holger Rune als sterkste uit de bus kwam: 6-1, 4-6, 7-6 (2), 6-3.

Geen Russische masterclass

Roeblev deed weinig fout in de eerste set en kreeg ook als enige breekpunten. Hij benutte nummer zes, waarna hij de set op love uitserveerde. Dat bleek echter geen opmaat voor een Russische masterclass.

Hij ging passiever spelen, foeterde veel op zichzelf en Cilic nam de regie over. De Kroaat, die energieker oogde, hield een vroeg verkregen voorsprong vast en met zijn zeventiende ace kwam hij op 1-1 in sets.

EPA
Andrej Roeblev

De winnaar van de US Open in 2014 tikte het hoge niveau weer aan waarmee hij in de vorige ronde Medvedev kansloos had gelaten. Roeblev had moeite om hem bij te benen en bezweek onder de druk in de zevende game. Een kans om de schade te repareren kreeg hij niet.

In set vier gaven beiden elkaar weer weinig toe en de serveerder won tot de achtste soeverein zijn games. Roeblev dwong toen een breekpunt af na een zeldzame rally, benutte het en kwam langszij in sets.

88 winners

Set vijf verliep op service. Cilic miste in de tiende game wel een matchpoint en Roeblev even later een breakpoint. In de tiebreak kwam Roeblev op 2-1, maar vervolgens kreeg Cilic zijn opponent met acht winners op rij, waaronder enkele vegen met de forehand, op de knieën.

AFP
Marin Cilic

Uiteindelijk kwam de Kroatische zegevierder, die in de halve finales stuit op de Noor Ruud, uit op 88 winners, waarvan 25 in de laatste set. Hij sloeg in totaal 33 aces.

"Het niveau in de vijfde set was hoog", zei Cilic, die voor het eerst sinds 2018 in de kwartfinales stond op een grand slam. "Vandaag was het mijn dag, maar Andrej speelde ook een geweldige wedstrijd. Hij serveert goed en je krijgt niet zo veel kansen."

Fittere Ruud klopt Roland Garros-surprise Rune

In de laatste kwartfinale beleefde de Ruud een vliegende start tegen de 19-jarige Rune, die een ronde eerder Stefanos Tsitsipas, de verliezend finalist van vorig jaar, uit het toernooi had geknikkerd.

Al in de tweede (lange) game brak de sterk serverende nummer 8 van de wereld de service van zijn tegenstander, die maar liefst 32 posities lager staat, en even later was het nogmaals raak.

AFP
Casper Ruud

Ook de tweede leek van een leien dakje te gaan voor de vier jaar oudere Ruud, toen hij in de vijfde game zijn opponent brak. Maar bijna vanuit het niets repareerde Rune - ondanks een 0-40 stand - die schade onmiddellijk, waarop de Deen, in 2019 winnaar van het juniorentoernooi in Parijs, plots de geest kreeg en beter in de wedstrijd kwam.

Hij durfde vaker in de baan te komen, strooide ook weer met dropshots en verraste af en toe met service-volley. Op 4-3 liet hij nog een breakpoint onbenut, maar op 5-4, 40-0 was het alsnog raak.

De derde set verliep voor beiden op rolletjes, totdat Rune verzuimde met een relatief eenvoudig volley op 4-3 te komen.

De misser kwam hem duur te staan, want twee slagenwisselingen later had zijn opslagbeurt ingeleverd. Een game later ging hij bij een uitgelezen kans om de zaak weer recht te trekken in de fout, maar de rebreak kwam er alsnog: 4-4. In tiebreak haalde Ruud echter het beste uit zichzelf en stoomde hij met 7-2 door naar setwinst.

EPA
Holger Rune

Gaandeweg de vierde set leek bij Rune de vermoeidheid toe te slaan. Waar Ruud zijn opslaggames gemakkelijk won, moest Rune, die begin deze maand in München zijn eerste ATP-titel veroverde, er hard voor werken. Hij werkte bij een 3-4 achterstand drie breakpoints weg maar op het vierde capituleerde hij. Toen Ruud voor de wedstrijd serveerde, riep Rune nog even de hulp in van het publiek, maar baten deed het niet.

De andere halve finale gaat tussen dertienvoudig kampioen Rafael Nadal uit Spanje en de Duitser Alexander Zverev.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl