Iga Swiatek
NOS SportAangepast

Oud-winnares Swiatek naar laatste vier Roland Garros, Kasatkina beleeft primeur

Iga Swiatek heeft de halve finales op Roland Garros bereikt. De Poolse nummer één van de wereld, en de toernooiwinnares van 2020, was in Parijs Jessica Pegula (WTA-11) met 6-4, 6-2 duidelijk de baas.

De dinsdag 21 jaar oud geworden Swiatek domineerde het duel vanaf de baseline, maar speelde wisselvallig, getuige haar bijna dertig afzwaaiers. Ze kwam ermee weg, omdat ze ook veel winnners van het racket liet vertrekken en in bijna elke opslagbeurt van Pegula de Amerikaanse onder druk kon zetten.

In onderstaande video reageert Swiatek op de uitspraak van toernooidirecteur Amélie Mauresmo dat vrouwentennis iets minder aantrekkelijk is als kijksport dan mannentennis.

Mauresmo noemt vrouwentennis minder aantrekkelijk dan mannentennis, Swiatek teleurgesteld

Na een break voor 3-1 in de tweede set leek het geloof bij Pegula verdwenen. De Poolse gaf haar in het vervolg ook geen kans meer om de schade te repareren en sloeg op haar derde matchpoint toe.

Ook Kasatkina naar laatste vier

Swiatek treft in de halve finales Daria Kasatkina, die voor het eerst in haar loopbaan zover is gekomen op een grandslamtoernooi. De Russin, nummer 20 van de wereldranglijst, deed dat ten koste van haar landgenote Veronika Koedermetova, die negen plaatsen lager staat. De setstanden waren 6-4 en 7-6 (5).

Daria Kasatkina juicht na haar winnende dropshot

De twee 25-jarige Russinnen bewandelen niet hetzelfde pad naar de tennistop. Kasatkina was nog een tiener toen ze in 2016 de top-30 binnenkwam. Die mijlpaal bereikte Koedermetova pas vorig jaar in mei.

Kasatkina reikte in 2018 op Wimbledon en Roland Garros tot de kwartfinales. Ze won sindsdien drie toernooien, maar op grandslamtoernooien was ze vaak niet meer dan een figurant. Voor Koedermetova was de derde ronde het beste grandslamresultaat tot nu toe.

Weinig voor elkaar onder

In hun jeugd kruisten Kasatkina en Koedermetova vaak de degens, op WTA-niveau één keer. Kasatkina won vorig jaar in drie sets. De Russinnen, die in Parijs onder neutrale vlag uitkomen vanwege de Russische inval in Oekraïne, deden in Parijs dan ook weinig voor elkaar onder.

Teleurstelling bij Veronika Koedermetova

In de eerste set gaf Koedermetova in de negende game een breekpunt weg met een ongelooflijke afzwaaier. Kasatkina verzilverde het buitenkansje en pakte ook de set met 6-4.

In het geweldige tweede bedrijf kwam Kasatkina drie keer op een break voorsprong, maar die kon ze telkens niet vasthouden. Ze faalde ook toen ze voor de winst opsloeg, waarna het op een tiebreak aankwam.

Kasatkina kwam daarin door missers van haar opponente snel op 6-1, maar Koedermetova bleef knokken en wist vier matchpoint weg te werken. Op het vijfde werd ze alsnog gevloerd door een prachtig dropshot van Kasatkina.

Trevisan en Gauff in andere halve finale

In de andere halve finale staan Martina Trevisan en Coco Gauff, die dinsdag al in actie kwamen en net als Kasatkina voor het eerst zover komen op een grandslamtoernooi.

De ongeplaatste Italiaanse Trevisan versloeg in de kwartfinales Leylah Fernandez uit Canada in de drie sets: 6-2, 6-7 (3), 6-3. De 18-jarige Amerikaanse Gauff was haar landgenote Sloane Stephens de baas met 7-5 en 6-2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl