Biden omhelst het hoofd van de school
NOS NieuwsAangepast

Joe en Jill Biden leggen bloemen en troosten nabestaanden in Uvalde

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill hebben de Texaanse plaats Uvalde bezocht, waar een 18-jarige man dinsdag 19 schoolkinderen en twee leraren doodschoot. De tragedie doet het debat over wapenbezit in de VS weer oplaaien, maar de kans dat de gebeurtenissen tot een doorbraak leiden is bijzonder klein.

De Bidens gingen eerst de school, waar 21 witte kruisen zijn geplaatst: voor elk omgekomen slachtoffer één. Ze legden bloemen en liepen langs monumentjes met foto's die voor de slachtoffers zijn opgericht. Daarna reden ze door naar een kerk waar ze een mis bijwoonden.

Bidens bezoeken Uvalde om slachtoffers schietpartij te herdenken

Toen Biden de kerk verliet, riepen tegenstanders van de Amerikaanse wapenwetgeving: "Doe er iets aan!" "Dat ga ik doen", antwoordde Biden. Later ontmoetten de Bidens nabestaanden van de slachtoffers en andere betrokkenen. De verontwaardiging in Uvalde over het late politie-ingrijpen bij de aanslag is groot. Het duurde zeker 75 minuten voordat de politie de schutter wist te doden.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft juist vandaag bekendgemaakt dat het een onderzoek begint naar het optreden van de politie. "Het doel is een onafhankelijk verslag van het politieoptreden die dag te krijgen, om ervan te leren en om hulpverleners op dit soort situaties voor te bereiden", zei een woordvoerder. Ook de lokale autoriteiten stellen zo'n onderzoek in.

De politie van Texas erkende vrijdag dat agenten te lang hebben gewacht:

Veiligheidschef Texas: 'Het was de verkeerde beslissing, punt uit'

Het is Bidens tweede 'troostbezoek' deze maand. Nog geen twee weken geleden bezocht hij de herdenking van een schietpartij in Buffalo, waar een eveneens 18-jarige man bij een supermarkt in een zwarte buurt tien mensen doodschoot.

Wapenlobby

"Wanneer komen we in godsnaam in opstand tegen de wapenlobby?", zei Biden direct na de aanslag in Uvalde. "Het idee dat een 18-jarig kind een wapen kan kopen is fout. Ik ben het zat. Er moet iets gebeuren."

Maar de vraag is wat. De discussie over de beschikbaarheid en het dragen van wapens, ook semiautomatische wapens, zit muurvast, mede door de tegenwerking van de machtige wapenlobbyorganisatie NRA die miljoenen leden telt. Met het doneren van campagnegeld aan Amerikaanse politici verzekert de NRA zich van politieke steun bij de verdediging van het Second Amendment; het grondwettelijk recht op het bezitten en dragen van een wapen.

De politici die met de NRA sympathiseren zijn vrijwel uitsluitend Republikeinen. De Republikeinse Senator Ted Cruz kreeg bij zijn laatste campagne meer dan drie ton van groepen die het wapenbezit verdedigen. Cruz was een van de sprekers op het NRA-congres dat deze week in Texas werd gehouden, kort na het bloedbad in Uvalde.

Wapens voor leraren

Oud-president Trump, eveneens tegenstander van strengere wapenwetten, was ook bij die bijeenkomst. Hij noemde de schutter in Uvalde gestoord en wees erop dat de samenleving zich daartegen moet kunnen bewapenen. Hij pleitte voor het plaatsen van wapendetectoren bij scholen, wapens voor leraren en gewapende beveiligers bij de schoolingang.

"We willen verandering, we willen actie", zei een nicht van een van de slachtoffers in Uvalde tegen persbureau AP. "Het gaat maar door. Er is een schietpartij, het is in het nieuws, mensen huilen en het is voorbij. Het interesseert niemand. En dan gebeurt het weer. En weer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl