1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Nieuws

Protest bij groot wapencongres in Texas, drie dagen na aanslag op school

"NRA, ga weg!", schreeuwen tientallen demonstranten vanachter een hek bij een congrescentrum in Houston in de staat Texas. Ze zwaaien met borden met daarop teksten als "Geen geweren" en "Wij willen wapenwetten". Een man houdt zwijgend de voorpagina van een krant omhoog, waarop foto's te zien zijn van de doodgeschoten basisschoolkinderen in Uvalde, een kleine 450 kilometer ten westen van de plek waar de National Rifle Association (NRA) zijn jaarlijkse congres houdt.

De weekendconventie is de eerste grote bijeenkomst van de invloedrijke wapenlobbygroep na twee annuleringen vanwege corona. De timing is op zijn minst ongelukkig te noemen, krap drie dagen na het bloedbad in Uvalde. Daar schoot een 18-jarige man negentien kinderen en twee volwassenen dood. De kinderen waren tussen de 8 en 11 jaar oud.

Donald Trump

De fabrikant van het wapen dat de schutter gebruikte, doet niet mee aan de conventie. "We geloven dat deze week niet het juiste moment is om onze producten in Texas te promoten", liet het bedrijf Daniel Defense eerder weten.

Bij het congres zijn tegenstanders aanwezig om te protesteren, maar ook de voorstanders laten van zich horen, is te zien in deze video:

Voor- en tegenstanders bij groot wapencongres in de VS

Bezoekers kunnen zich in Houston wel vergapen aan het nieuwste van het nieuwste op wapengebied. Er worden kleding en petjes met het NRA-logo verkocht. Persbureau Reuters sprak bij het enorme conventiecentrum met de Amerikaanse oud-marinier Tim Hickey, die zich verheugt op zijn bezoek. De demonstranten buiten noemde hij "marionetten en makke schapen van de media". Ze zullen niemand hier van mening laten veranderen, voegde hij nog toe.

Veel leden zijn speciaal naar Houston gekomen om bij de toespraken van voormalig president Donald Trump en de Republikeinse senator Ted Cruz te zijn. Zij en andere prominente politici zijn er elk jaar bij, om de Amerikaanse kiezer te laten zien dat zij vierkant achter het particuliere wapenbezit staan.

Vandaag erkende de politie dat er te lang gewacht is met het binnengaan van de klas waar de 18-jarige Salvador Ramos dinsdag negentien kinderen doodschoot. Gealarmeerde agenten dachten dat er geen acute dreiging meer was en wachtten drie kwartier in de gang op versterking.

"Ze dachten dat ze te maken hadden met iemand die zich had gebarricadeerd. Ze dachten dat er tijd was om de sleutels te halen en te wachten op een tactisch team met de juiste apparatuur om binnen te vallen", zei veiligheidsfunctionaris Steven McCraw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl